Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция трябва първо да реформира икономиката си, преди да получи облекчаване на дълга

| обновено на 02.07.15 в 12:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция трябва първо да реформира икономиката си, преди европейските ѝ кредитори да облекчат дълговото ѝ бреме. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за Ройтерс. Тя не критикува пряко премиера Алексис Ципрас, но отбеляза, че гръцката икономика е била на пътя на възстановяването, преди партията на радикалната левица СИРИЗА да дойде на власт.

По повод насрочения за неделя референдум в Гърция Лагард посочи, че е в ход демократичен процес, който би трябвало да доведе до повече яснота за решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството:

В Гърция тече демократичен процес. Ще има референдум. Хората ще дадат своето мнение за бъдещето и не искам да се намесвам в този процес. МВФ има 189 членове, Гърция е един от тях. Гърция продължава да бъде един от тях, въпреки че не плати дължимите средства към международната общност. Но Гърция ще остане на масата. МВФ ще продължи своя ангажимент и ще се опита да помогне.

Според Кристин Лагард преговорите между Гърция и нейните кредитори могат да извлекат повече полза от "малко повече зрялост". В интервю за Ройтерс тя заяви, че, за да се пребори с кризата и за да се ползва от по-голямата подкрепа на международните кредитори, Гърция трябва да проведе повече структурни и фискални реформи в съзвучие с изискванията на програмите на Тройката кредитори от последните пет години.

На въпрос за предстоящия в неделя референдум, Лагард отговори:

Много ми е трудно да преценя... Мисля, че е в ход демократичен процес, който, да се надяваме, ще доведе до повече яснота. Моята надежда е, че ще продължим да работим заедно. Гърция е в средата на Европа, член на Европейския съюз, на еврозоната и се надявам на изясняване на ситуацията, ще доведе до по-малко несигурност за това какво е решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството. 

Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) понижи рейтинга на Гърция, след като страната стана първата развита икономика, просрочила задължение към Международния валутен фонд, предаде Ройтерс. Рейтинговата агенция обяви, че вероятно Атина ще просрочи задълженията си и по държания от частни инвеститори дълг, ако не бъде продължена подкрепата от официалните кредитори.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени