Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До японския град Фукуяма ще се проведе Световният скаутски лагер

Снимка: БГНЕС

От 28 юли до 8 август до японския град Фукуяма ще се проведе Световният скаутски лагер. В събитието, което се провежда веднъж на четири години, ще участват близо 50 хиляди младежи от над сто страни, на възраст от 14 до 18 години.

В събора трябва да се включат и 23-ма български младежи. Участието им обаче е под въпрос, тъй като се е оттеглил основният спонсор, обещал да купи самолетните билети и екипировката. Това каза за предаването ни "Закуска на тревата" ръководителят на скаутите ни Константин Халачев:

Самолетните билети от България до Япония са около 16 000 евро, като за тази сума в момента водим разговори с няколко фирми и искрено се надявам да ни подкрепят. Другото, което ни остава, са вътрешните полети в Япония, тъй като ние кацаме в Токио, а лагерът е в южната част на Япония. Това са някъде около 6 000 лева и около 9 000 лева за екипировката. Успяхме да я сведем до минимум. Всяка една страна си има униформа. Ние вярваме, че можем да променим света към нещо по-добро. Организация на българските скаути е неправителствена организация, регистрирана в обществена полза, в смисъл такъв, че за всяко едно дарение, което някой реши да предприеме към нас, той го превежда по нашата банкова сметка. Ние му издаваме документ-договор за дарение със сертификат.

Организацията на българските скаути е редовен член на Световната организация на скаутското движение, за разлика от паралелна скаутска структура у нас - Национална организация на скаутите в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени