Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилско настроение...

БНР Новини
Бразилия
Снимка: личен архив на Калина Павлова

Повечето хора свързват представите си за Бразилия с плажа Копа Кабана, карнавала в Рио де Жанейро, футбола, кафето... Ако се вярва на статистиката, към последното самите бразилци не са толкова пристрастени. Ние си определяме срещите „да се видим на кафе”. Там предпочитат да пият какао! Въпреки изобилието на всякакви екзотични плодове, Бразилия е истински световен шампион по отглеждането на... ябълки.
А какво място отреждат в Бразилия на захарната тръстика? – Питайте шофьорите: над 5 милиона автомобила се движат с биогориво, получено от захарна тръстика и от рапица... Като споменахме автомобилното движение, не се изненадвайте, че в Рио де Жанейро може да видите спокойно преминаващи коли на червено, без някой да глобява водачите. Нещо повече, препоръчително е да продължите на червен светофар, стига това да е в часовете от 22 вечерта до 5 сутринта на следващия ден. Дори полицията ще ви посъветва, като предпазна мярка да не ви ограбят, ако ви хрумне да спрете и да чакате зелено...
Може ли човек да се чувства като автомобил? Например, тялото му да хвърчи със 105 км/ч. Такова екстремно изживяване ще получите при спускането по една от най-високите и със сигурност най-опасната водна пързалка Insano. Намира се в град Форталеза. По-висока е от 14-етажна сграда и e толкова стръмна, че тялото шеметно лети надолу, изминавайки 41 метра само за 4-5 секунди!
Форталеза има и друг „опасен чар”. За него разказва Калина Павлова. Тя е завършила Класическата гимназия в София, после – философия. Носи ценния дар – душа на пътешественик, с широк поглед към света и хората. Разказва за своите южноамерикански срещи с много топлина и любов, с разбиране към окръжаващия свят, дори когато изглежда различен.
По време на нашето радиопътешествие няма да пропуснем интересния и неочакван ракурс към събития от календара. Историята не се състои от „заковани” факти. Дори привидно познатите неща могат да изненадат. Какво показват най-новите изследвания на учените за първия биограф на Васил Левски? – На 18 юли се навършват 178 години от рождението на Апостола…




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна