Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Заимов: Въвеждането на валутен борд в Гърция е по-лошият сценарий от запазването на еврото

Снимка: БГНЕС

В Гърция трябва първо да се въведе драхмата, да се установи паритетът ѝ спрямо еврото и чак тогава в страната може да се въведе валутен борд. Това обаче е по-лошото решение от запазването на еврото.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов:

Гръцките власти не показват, че имат разумна степен на готовност. Присъствието в еврозоната, както и валутният борд, предполага спазване на бюджетна дисциплина. Те критикуват строгата бюджетна дисциплина, но липсата ѝ не би позволила функциониране на валутен борд и не позволява нормалното функциониране на еврото.

Според него много хора в Гърция са повярвали на думите на Ципрас и Варуфакис и затова ще трябва да понесат последствията от този тип политика: Гърция преживява уникална ситуация. След развързването и блокирането на икономиката по начина, по който това става в южната ни съседка, никой няма представа какво ще се случи.

Гърците работят най-много като време в сравнение с другите европейски страни – около 46-48 часа на седмица. Това обаче не е непременно индикация за работливост, а по-скоро за неефективност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна