Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Износът ни към Русия намаля с 42 процента през първите три месеца на годината, съобщава вестник "Земя". В резултат на ембаргото, търпят загуби както производители, така и транспортните компании. Изданието цитира експерти, според които липсва държавна политика за износа в сектора плодове и зеленчуци.
Комбайни ще блокират бензиностанции, пише на първа страница "Преса". Изданието цитира председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова, според която акцията ще бъде заради наредба на финансовото министерство. Земеделците са задължени да монтират фискални и нивомерни устройства на съдовете в пунктовете, където съхраняват горивото, а това според тях е финансово непосилно.
Сергиите в София ще работят най-късно до 21 часа, информира "Телеграф". Това предвиждат промени в Наредбата за търговската дейност в столицата. Целта е да се намали шумът вечер, а нарушителите ще плащат глоба от 300 до 2000 лв.
Само седмица отпуск за министрите през август, пише "Труд". Кабинетът няма да спира работа през лятото и ще заседава всяка сряда. По правилник за заседание на Министерския съвет е необходимо присъствието поне на половината министри.
България е на опашката в Европейския съюз по учащи възрастни - тема на вестник "Сега". Расте и броят на ранно отпадащите от училище деца - за миналата година той достига 12.9 процента. За 2020 година държавата предвижда 5 процента участие на населението между 25 и 64 години в учене през целия живот.
След 5 години няма кой да ни слага упойките за операция, пише "Монитор". Средно по 1,6 анестезиолози се падат на една болница у нас, при норматив за страните от Европейския съюз в една хирургична зала да има поне двама.
Всички млади лекари ще учат без пари - водещо заглавие за "Стандарт". Здравното министерство ще поеме таксата от 180 лв. на специализантите. До момента шанс за безплатно обучение имаха само 221 млади медици в най-дефицитните специалности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна