Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Неуспех на съдебната реформа ще доведе до правителствена криза

| обновено на 08.07.15 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Неуспех на съдебната реформа ще доведе до правителствена криза. Това предупреди Радан Кънев от Реформаторския блок, ден след като представителите на опозицията и на АБВ в ресорната комисия отхвърлиха проекта за промени в Конституцията:

За България съдебната реформа, в случая конституционната реформа, е това, което за Гърция е финансовата стабилност - ясен критерий дали ние ще бъдем същинска част от обединена Европа, или ще бъдем безгласна периферия и провинция, каквато сме в момента. Така че отговорността на твърдящите, че са евроатлантически партии - БСП, ДПС и АБВ, е огромна. Не е редно ние да поставяме стабилността на държавата в зависимост от опозиция, но ако не се случи разделянето на ВСС и съдебната реформа по законодателен път, това безспорно е правителствена криза. Аз в никакъв случай не съм загубил надежда за гласуването на първо четене. Тепърва ни предстоят срещи с опозицията и преговори по тези въпроси.

Малко по-късно от парламентарната трибуна съпредседателят на Реформаторския блок се обърна директно към партньорите от АБВ:

Ние настоятелно очакваме от представителя на нашите партньори от АБВ в изпълнителната власт, вицепремиера Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и нашето доверие към него като член на кабинета. Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени.

Министърът на правосъдието Христо Иванов коментира, че в този парламент аргументите няма да надделеят и това се е видяло с тази вяла и изключително неаргументирана дискусия на парламентарната комисия вчера. По думите му, надделяват политическите сделки и те са доста евтини.

В интервю за Нова телевизия Иванов подчерта, че важният факт в момента е наличието на конкретно предложение за реформиране на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е централната трансмисия за търгуването на дела. Без ВСС търговията с дела и тоталната безнаказаност е невъзможна, каза той. 
Председателят на временната комисия за промяна в Конституцията Димитър Лазаров поиска партиите, които декларират, че искат съдебна реформа, да я подкрепят в пленарната зала. Ако някой претендира, че е за реформа в съдебната система, то нека да започне процедурата между първо и второ четене за изменение на Конституцията, каза Лазаров:
Нека политическите партии и тези, които подкрепят това правителство, и тези, които са в опозиция, в частта за съдебна реформа да отговорят защо всички са "за", очакванията на обществото са "за", очакванията на ЕС и всички институции са "за" промяна, а на практика се гласува против тази промяна. Съдебната реформа не се изразява само и единствено с промяна в конституцията. Съдебната реформа означава промяна и в процесуалните закони, с оглед облекчаване на процедурите в разследване на престъпления, в ГПК, в закона за съдебната власт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна