Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рали „България“ 2015 в памет на Георги Янакиев

Рали „България“ 2015 в памет на Георги Янакиев
Снимка: Георги Янакиев - СБА / Снимка: БТА

46-ото издание на рали "България" ще се проведе в паметта на Георги Янакиев - дългогодишен председател на СБА и БФАС, а след това и почетен председател на федерацията, това съобщи неговият син Георги Янакиев, председател на клуба "Черна котка", организиращ състезанието. Надпреварата ще се състои на датите, на които състезанието е заявено във ФИА и БФАС. Рали "България" е кръг с коефициент 4 от Европейския рали трофей и кръг от националния рали шампионат. Състезанието е от 17 до 19 юли с център град Самоков.

Рали "България" ще се проведе, в това няма съмнение. Имахме сериозни проблеми и това, което исках, беше да се сменят датите на ралито за края на септември с цел да организираме безопасността на трасето на максимално високо ниво. Но съумях заедно с екипа на състезанието и с помощта на близки приятели, да продължим по първоначалния план. Най-голямата трудност в подготовката се оказа нежеланието на хората да помагат. Аз съм на мнение, че ако не можеш да помогнеш, то не трябва да пречиш. За самото състезание - скоростните отсечки са като миналата година, с малки промени и много интересен за публиката етап в Самоков в събота (18 юли). Там ще е страхотно за гледане. За съжаление, нашият спорт понесе много тежка загуба този сезон. Трагичният инцидент на Тодор Славов е тежък удар за всички нас: фенове, състезатели, организатори. Всеки един от нас трябва да си вземе поука от тази трагедия. Безопасността е най-важното нещо в едно състезание, тя е отговорност на всички, които са на трасето.Това е наш приоритет и ще го следваме
, допълни Георги Янакиев.

Георги Янакиев – старши остана в историята като емблематична личност, развивал спорта в европейски и световен мащаб в продължение на 35 години. Под ръководството на Янакиев рали "България" се нареди сред най-големите ралита в съвременния формат на Европейския рали шампионат (ERC), а през 2010 година стана и кръг от Световния рали шампионат (WRC) - състезание, спечелено от 9-кратния световен рали шампион Себастиен Льоб. В негова чест в рамките на рали "България" ще се организира и състезание за Купа "Георги Янакиев".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна