Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валери Димитров: Бъдещият управител на БНБ трябва да разбира от банков надзор

Валери Димитров
Снимка: БГНЕС

Гуверньорът на БНБ трябва да бъде професионалист и да разбира от банки и банков надзор. Най-тежкото заболяване в Банковия надзор е липсата на правила.


Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ професор Валери Димитров, който е бивш председател на Сметната палата:

Бъдещият управител на Националната банка трябва да разбира от постиженията и провалите, с които се сблъска БНБ в качеството си на надзорна институция. Той трябва да има твърд характер. Трябва да наложи добри надзорни практики, правила и да вдъхне оптимизъм и амбиция на дезорганизирания персонал на Банковия надзор.

Според него докладът на парламентарната комисия по казуса "КТБ" не е диагностицирал най-тежкото заболяване в Банковия надзор, което е липсата на правила, методика и практика по разследване на измами:

Каза се, че КТБ е пирамида, но става дума за мащабна финансова измама. В доклада на парламентарната комисия пише, че одиторът на КТБ не е установил индикатори за измама. Тези индикатори за измама обаче е трябвало да бъдат установени от управление "Банков надзор". Трябвало е те да станат достояние на подуправители и на Управителния съвет на БНБ.

Има липса на информация между Управителния съвет и подуправителя. В тази посока трябва да се работи. Оказа се, че в БНБ не е изследвана хипотезата с кредитиране на поставени лица, защото те са напълно неподготвени да разглеждат банковата дейност като обременена с потенциален риск за мащабни измами. Мисля, че има сериозно изоставяне в надзорните правила и в надзорната практика. Предоверяването на одиторите и на данните от дистанционния надзор е изиграло лоша шега.

Проф. Димитров заяви, че не е привърженик на идеята за присъединяване на България към еврозоната и че валутният борд върши достатъчно добра работа. Според него Гърция я чака период на тежки реформи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна