Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум потвърди, че утре Еврогрупата може да вземе "важно решение" за бъдещето на Гърция

Председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че финансовите министри от еврозоната могат да вземат "важно решение", когато те се съберат на извънредно заседание в събота, за да преценят новото гръцко предложение за реформи в замяна на спешно финансиране.

В изказване след проведен днес телеконферентен разговор между ръководителите на МВФ, ЕК, ЕЦБ и Еврогрупата, Дейселблум отказа да коментира съдържанието на документа, предоставен късно снощи от правителството на Алексис Ципрас, съобщава агенция Ройтерс.

Аз изчаквам институциите (ЕК, ЕЦБ и МВФ) да направят оценка на документа. Това е обширен документ и трябва да се обсъди внимателно, за да се види дали наистина е достатъчно конкретен, каза той пред журналисти.

Дейселблум допълни, че десетки хора от ЕЦБ и МВФ правят оценки на предложението, изпратено от гръцкото правителство в четвъртък вечерта. Новите гръцки предложения ще бъдат разгледани внимателно от ЕК, ЕЦБ и МВФ, като в същото време те ще преценят и устойчивостта на дълговете на Гърция.

След като днес международните институции (ЕК, ЕЦБ и МВФ) проучат новите гръцки предложения, те ще представят своя доклад на "Работната група на еврозоната" (Euro Working Group), която трябва да се срещне в събота сутринта в Брюксел, преди тя от своя страна да направи препоръки преди предстоящата в събота следобед среща на Еврогрупата. По план срещата на Еврогрупата трябва да започне утре около 16:00 ч., като министрите на еврозоната ще трябва да вземат окончателно решение по новите гръцки предложения и относно молбата на Атина за нова тригодишна спасителна финансова програма от Европейския механизъм за стабилност. Решението на Еврогрупата ще бъде представено на планираната за неделя извънредна Европейска среща на върха (срещата на лидерите на страните-членки от еврозоната е планирана за неделя от 17:00 ч.). Именно в неделя ще се реши и окончателната съдба на Гърция.

Според официален представител на ЕС, говорил пред телевизия CNBC, ако "нещата вървят добре" (т.е. в събота Еврогрупата се съгласи на споразумение с Гърция), лидерите на еврозоната ще проведат планираната за неделя късния следобед среща в Брюксел, но няма да се свиква извънредна Европейска среща на върха на всички лидери на 28-те страни-членки от ЕС. Но ако финансовите министри на еврозоната не одобрят в събота новите предложения за реформи на властите в Атина, в неделя ще се свика среща на всички лидери от ЕС на която ще се обсъди евентуален сценарий Grexit (излизане на Гърция от еврозоната).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна