Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна акция срещу паркирането на местата за хора с увреждания в столицата

За пореден път хора с увреждания в София алармираха за нарушения на техните права заради заемане на местата им за паркиране. С днешната акция "Сини фишове за нарушителите" те изказаха своите проблеми. В рамките на инициативата "Не увреждай правилата", кампания за обществена почтеност, хората с увреждания разпространиха брошури. В тях се напомня за значението на синьото талонче за преференциално паркиране, обясни Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

Има случаи, в които хора без увреждания паркират с картонче, но това картонче не е тяхно. Идеята на синьото място не е да ми спести два лева на час, ако трябва да паркирам в синя зона, а да ми даде възможност, поради затрудненото ми придвижване, да спра максимално близо до мястото, където съм тръгнала.

От Центъра за независим живот предлагат, да се спазва наредбата за паркиране и при неправилно използване на синьото талонче, то да бъде отнемано.

И другото, което е много важно, е да се предвиди начин за паркиране на хора с увреждания по работно място.

Паркират ли шофьорите автомобилите си на местата, оцветени със син цвят?

Човекът е трудно подвижен. За него трябва да има удобства. На тях целият живот е затруднен. Погледнете по какви тротоари вървим. Как да се придвижват хората? Навсякъде е така. Всички държавни учреждения са труднодостъпни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна