Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Божилова: У нас винаги е липсвала политика на държавата и на регулаторите за цифровизацията

България е закъсняла много с цифровизацията. У нас винаги е липсвала ясна политика и на държавата, и на регулаторите в тази област. Многократно беше променяна датата, в която трябваше да стартира цифровизацията. В тази посока бяха усвоени огромни средства от европейските фондове, а резултатът е нулев.

Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Неделя 150“ Светлана Божилова, която е директор на националната университетската телевизия „Алма Матер“ и дългогодишен експерт в редица европейски институции.

Тя коментира темата по повод започналата обществена консултация на Европейската комисия с цел преглед на директивата за аудио-визуалните медийни услуги:

Цифровизацията не е просто качество на програмата, както имахме реклама за 20 млн. – дядо в изостанал район, който, потупвайки телевизора, получава по-добро качество. Цифровизацията в информационното общество в Европа означава повече аудио-визуални услуги за зрителите и слушателите.

Вече 5-6 години в Европа се дебатира как обществените радио и телевизия, които са европейско постижение, как да отговорят и да имат финанси за тези допълнителни услуги в конкуренция с големите мултимедийни концерни. Виждате, ние дори не можем  да качим достатъчен брой програми, за да се откажат зрителите и слушателите от кабел и сателит, преминавайки към наземно цифрово разпределение. Липсват политики и е задължително сливането на двата регулатора .

Според Божилова проблемът се прехвърля към обществените медии, което е нездравословно за тях:

В Би Би Си наистина радиото и телевизията са в обща корпорация. Имат свои мениджъри, а те имат общ Изпълнителен съвет бюджет, но има надзор над тях. В България над БНР и БНТ има пет институции и никой не знае за надзор, дори и финансов, какво прави едната или другата институция.

Според нея инструменти за контрол от страна на СЕМ има и не всичко опира до законодателни промени. Божилова смята, че проблемите могат да бъдат отстранени посредством широк обществен дебат и допитване до професионалната общност: В закона пише, че СЕМ изразява обществен интерес, но аз не знам чий интерес в момента изразява регулаторът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна