Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от еврозоната: Имаме споразумение

| обновено на 13.07.15 в 12:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите от еврозоната постигнаха споразумение в преговорите за нова спасителна програма на Гърция. Една дума – "Споразумение" изпрати в туитър белгийският премиер Шарл Мишел. Съобщение бе пуснато в същата социална мрежа и от представител на кипърското правителство, съобщават световните медии.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви:

Срещата на върха на лидерите от еврозоната постигна единодушно споразумение. Налице са условията за програма по Европейския механизъм за стабилност за Гърция при провеждане на сериозни реформи и финансова подкрепа.


Гърция ще получи нов заем (трета спасителна програма). Обемът на помощта е 82-86 млрд. за три години, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

До края на тази седмица гръцкият парламент трябва да подкрепи основната част от постигнатите решения, сред които и обособяването на фонд от 50 милиарда евро държавна гръцка собственост, който ще бъде управляван от надзорен орган. Възможностите са чрез управлението на тези активи да бъдат трупани печалби и от тях да се извършват разплащания по дълга. Другата възможност е приватизирането на тази собственост и получените средства отново да бъдат насочвани към разплащането на задълженията към кредиторите. След произнасянето на парламента в Атина, решението за отпускането на нов заем се очаква да бъде потвърдено и от някои национални парламенти в еврозоната. Едва тогава Еврогрупата ще може да започне преговорите, наред с останалите обвързани институции, по отпускането на новия заем, поясни председателят на еврозоната Йерун Дейселблум.

Междувременно по линия на "мостовото финансиране" на Гърция се предвижда да бъдат предоставени капитали в размер на 7 млрд. евро за държавните нужди през юли, и 5 млрд. евро за август, за да бъдат погасени плащания по облигации от ЕЦБ за юли и август, а също и да бъде изплатен висящият транш към Международния валутен фонд в размер на 1,58 млрд. евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна