Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национални парламенти трябва да се произнесат по спасителния план за Гърция


Германските депутати трябва да се произнесат по принципа на трети план за международна помощ за Гърция, обяви председателят на Бундестага Норберт Ламерт, цитиран от АФП.
На въпрос за датата, на която германските депутати, които сега са във ваканция, биха могли да бъдат свикани на извънредна сесия, Ламерт отговори: Това може да стане в петък сутринта, уточнявайки все пак, че преди това гръцките народни представители трябва да се произнесат до сряда, както искат техните кредитори..

Изпълнението на споразумението между Гърция и останалите лидери от еврозоната е предизвикателство, чийто размер не бива да се подценява, заяви днес пред журналисти говорителка на британския премиер Дейвид Камерън, цитирана от Ройтерс.По думите й Великобритания е доволна от постигането на споразумение, но предстои ще много работа.

За 96 професии в Германия има недостиг на квалифицирана работна ръка, сочи проучване на Института за икономически изследвания в Кьолн, предаде ДПА. Най-трудно се намира персонал в областта на здравеопазването, сочи изследването, което обхваща периода между август 2011 и април 2015 г.
Особено труден е бил този период в три сфери: научни и технологични професии - инженер-механици и инженер-оператори на машини; традиционен ръчен квалифициран труд за хигиенисти и работници по поддръжка на отоплителни и кондициониращи системи; служители в системата на здравните грижи. Засегнати са около 20 професии в тези три сфери, като при тях се наблюдава и силна феминизация.
Според Нюрнбергския институт за икономически анализи, ако няма имиграция, броят на работещите хора в Германия ще спадне от 45 млн. днес до 37,5 млн. през 2030 г. и до 29 млн. през 2050 г.

Още европейски новини:  
www.euranetplus-inside.eu

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени