Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: Иран се завърна в международната общност – балансът на силите ще се промени

Снимка: БГНЕС

Споразумението, което е в областта на ядрената програма на Иран, е все още с много отворени ситуации. Но от политическа гледна точка, дипломатите могат да кажат, че това е победа за иранската дипломация. Това каза за предаването "12+3" арабистът проф. Владимир Чуков, който прогнозира, че балансът на силите вероятно ще се промени:

Става въпрос за нов етап в международните отношения, най-вече в региона на Близкия изток. Балансът на силите се промени и най-вече – Иран се завърна в международната общност. В момента, в който срещу подписа на Мохамад Джавад Зариф стоят подписите на външните министри на шестте най- влиятелни страни в света, това означава, че Иран получи своята реабилитация, което естествено ще промени баланса на силите.


Арабистът поясни, че не е ясно обаче какъв ще бъде вътрешният национален дебат по въпроса със споразумението и поясни, че ратификацията на споразумението няма да бъде лесна и в израелския парламент:

Особено виждаме, че ще има много въпросителни с американския законодателен орган.

Компромисът, за да се гласува това споразумение в Сената, Владимир Чуков прогнозира да се превърне в част от американската предизборна кампания догодина:

Тънката линия минава между противопоставянето между демократи и републиканците, които имат мнозинство в двете камари. Но то не е достатъчно, така че да бъде балансирано то и очевидно ще има разделение между демократите-сенатори към Обама и респективно тези, които подкрепят Хилари Клинтън, която играе по-балансираща роля.

Интервюто на Лъчезар Цветков с проф. Владимир Чуков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени