Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран и шестте световни сили са постигнали историческо споразумение за ядрената програма на Техеран

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия във Виена е подписал пътна карта с Иран

| обновено на 14.07.15 в 11:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Техеран е приел план, според който санкциите на ООН срещу страната ще бъдат възобновени за 65 дни, в случай че Иран наруши постигнатата с шестте световни сили ядрена сделка. Това съобщиха пред Ройтерс дипломати, участващи в преговорите за ядрената програма на Иран във Виена. Оръжейното ембарго на ООН срещу Иран ще остане в сила още пет години, а забраната върху доставки на ракети и технологии – още осем години, добавил източникът.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано заяви, че е подписал с Иран "пътна карта" за разследване на разработките на ядрени оръжия ключова част от споразумението със световните сили:

Току-що подписах пътната карта между Ислямска република Иран и МААЕ за изясняване на нерешените въпроси от миналото и сега, по отношение на иранската ядрена програма. Текстът бе подписан от името на Иран от вицепрезидента на страната Али Акбар Салехи. Това е сериозна стъпка напред, каза Юкия Амано, преди очакваното официално съобщение за историческото споразумение със световните сили.

Междувременно Иран заяви, че всички ядрени съоръжения ще продължат да работят според постигнатата сделка.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи иранската ядрена сделка като голяма грешка с исторически измерения. Според него милиардите долари, които иранският режим ще получи в резултат на споразумението, ще бъдат похарчени за финансиране на тероризма и за оръжия, а не за изграждането на училища и болници. Той заяви, че ще направи каквото може, за да блокира иранските ядрени амбиции.

По-рано ирански дипломат във Виена, цитиран от Ройтерс, заяви, че Иран и шестте световни сили са постигнали историческо споразумение за ядрената програма на Техеран.

Компромис е постигнат по всички въпроси, в най-скоро време страните ще обявят резултата, е заявил пред ТАСС европейски дипломат.

В централата на ООН във Виена външните министри на Иран и "шесторката" ще приключат преговорите за иранската ядрена програма с пленарно заседание, последвано от пресконференция.

Церемонията по приемане на споразумението за иранската ядрена програма трябва да се състои в централата на ООН във Виена, след пленарно заседание на делегациите. Това предаде агенция ТАСС, като цитира дипломатически източник.

Заседанието започна в 11 часа българско време, съобщи Ройтерс, като цитира иранската агенция Фарс.

Сключване на споразумение е възможно днес, каза преди това иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Ройтерс информира, че Зариф и шефката на европейската дипломация Федерика Могерини ще прочетат обща заключителна декларация за преговорите. Според дипломатически източник Иран и Международната агенция за атомна енергия са се споразумели за план, по силата на който да уредят до края на годината нерешените въпроси по възможните военни измерения на досегашните ядрени разработки на Техеран. Източник на агенция ТАСС съобщи, че Евросъюзът ще замрази санкциите срещу Иран до края на годината и ще бъде съгласувана пълната им отмяна. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени