Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Н. Михайлов: Българското правосъдие е "отложено" и разделянето на ВСС няма да го направи по-ефективно

Снимка: БГНЕС

В България правосъдието е отложено. Разделянето на Висшия съдебен съвет на две не решава фундаменталните въпроси на българското правораздаване. Това, което твърди главният прокурор Сотир Цацаров, е много по-важно - солидарно, надпартийно, експертно съсредоточаване върху процесуалните и наказателни закони, за да се направи по-ефективно правораздаването.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ д-р Николай Михайлов във връзка с дебатите за правосъдната реформа:

Съдебната реформа е ключова идея на реформаторското участие в политиката. Това е тяхното оправдание да участват в един голям компромис с хора, с които се клеха, че няма да имат нищо общо. Сега Реформаторският блок са партньори по ключова тема - да реформират правосъдната система. За тях тази реформа е нещо като магия за правосъдието. Само те знаят формулата.

Според него РБ са доверени лица на посолствата и на Европейската комисия: Те са много ефективни, защото са доверени лица на брюкселската демокрация и особено на американското посолство. Имат и резерв от демократична, тротоарна жакерия, революционно настроена младеж – „Протестна мрежа“, която будува, за да дава „рамо“ от улицата. Това е координирано с политическите им представители „рамо“ на ключови етапи на техните реформаторски усилия.

Михайлов смята, че, въпреки че съдебната реформа е амбицирано и фанатизирано рекламирана от реформаторите, тя не е достатъчно експертно издържана. Няма сблъсък на авторитетни публични гласова:

Считам, че това, което румънският прокурор Моника Маковей каза в България, е много вярно – оставете схоластичната реформа и промените в Конституцията. Това, от което се нуждаете, е решимост на волите и политическа съвест. Ние имаме табуираната драма „КТБ“, затворена и заключена под 10 печати, включително и под печати на реформаторите, това е „изоставено“ правосъдие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени