Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танчо Колев: Причината да има антракс в България е, че ваксините се поставят само в някои региони

Д-р Дамян Илиев: Едва ли собственикът на болната крава ще се обади на лекар, след като е решил да продаде животното

Снимка: БГНЕС

Преди години ваксината срещу антракс е била задължителна за всички животни. Сега обаче тя се поставя само за животните, които се намират в региони, където е имало огнища на антракс. В такъв случай е логично да има антракс в България. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" животновъдът Танчо Колев:

От няколко години започна да се закъснява с имунопрофилактиката. Тя трябва да се извърши до края на май месец, за да изградят имунитет животните. Миналата година същата ваксина се извърши в края на годината. Направи се набързо, колко се направи и колко не, но се направиха протоколи и се усвоиха пари от държавата.

Според него Агенцията по храните трябва да контролира парите, давани за имунопрофиластика, и те трябва да минават през фермерите, защото животновъдите ще следят стриктно процеса: Агенцията по храните не контролира процеса. Ако тя не може да си свърши работата, ние апелираме тя да се разтури. Тя позволи миналата година да пламне "син език". В момента втората ваксина за "син език" не е направена и Агенцията работи на нула.

Все още не е ясно дали ветеринарят на починалото от антракс животно е реагирал на сигнала от собственика. Това заяви директорът на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев. Според него обаче едва ли той ще се обади на лекар, след като е решил вече да продаде животното, а и той самият, вероятно, не е достатъчно запознат с болестта антракс.

Аз съм на принципа неизбежни да бъдат наказанията. В селото започваме инвентаризация на всички животни. Ако има разлики, ще бъдат направени актове на отговорните лица. Ако всички по веригата нормативно са спазвали мерките, нямаше да се стигне до смъртта на човек. Между собственика на болната крава и ветеринарния лекар нещата не са ясни, обясни д-р Илиев и допълни:

Животновъдите имат основание да се притесняват. Много е трудно да повярвам, че фермери, които получават средства от Фонд "Земеделие", ще си позволят да имат неидентифицирани животни.

В лицензираните транжорни, според него, не може да се продаде месо с неясен произход.

Интервютата на Даниела Якова и Веселина Миланова с Танчо Колев и Дамян Илиев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна