Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Попиванов: Борисов не е загубил от инициативата си да търси подкрепа за промените в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Политологът Борис Попиванов не е сигурен дали промяната, довела до намаляване на необходимия брой гласове за свикване на референдум, е имала смисъл.

Тези прагове имат смисъл като някакво по-сериозно ниво от необходима обществена мобилизация в полза на една кауза, за да се покаже, че тази кауза е значима за големи групи от българското общество. В противен случай, колкото повече спада този праг, толкова повече ще става възможно дневният ред на страната да бъде постоянно и хаотично диктуван от внезапните хрумвания на малки обществени групи.

Три последователни български парламента неглижираха изцяло проведения през януари 2012 година референдум за ядрената енергетика и толкова по-големи стават съмненията, доколко всъщност народната воля има някакво съответствие в решенията на българските политици. 

Според Борис Попиванов от срещите с партиите в парламента за подкрепа на промените в съдебната реформа премиерът Бойко Борисов не е загубил и дори ще излезе сух от водата, като заяви "Положих всички усилия".

Попиванов прогнозира измъчено мнозинство или неуспех да се съберат необходимите 160 депутати "за" на първо четене в пленарната зала на предложените реформи в съдебната система.

Цялото интервю на Снежана Иванова с политолога Борис Попиванов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени