Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд ще бъде питан за промените в основния закон между двете четения

Утре ще бъде внесен нов законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, който да бъде подписан с три четвърти или 180 депутати

| обновено на 22.07.15 в 17:51
Снимка: БГНЕС

Подготвя се внасянето в Парламента на нов законопроект за промяна на Конституцията, който да е подписан от 3/4 или 180 народни представители. В този законопроект ще залегнат трите пункта, обявени от премиера, по които е възможно постигането на консенсус след двудневните му консултации с парламентарните групи. Това са  засилване на Инспектората, разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия и пряк избор на магистрати, заедно и с обсъжданото предложение за избора в колегиите.  

Между първото и второто четене на промените в Конституцията ще бъде поискано мнението на Конституционния съд за тях, обяви след срещите в парламента днес премиерът Бойко Борисов. 

Почти на финала на търсенето на подкрепа за конституционните промени става по-ясно, че без нов проект те няма да се осъществят. Партиите са подкрепили идеите за пряк избор на магистрати, засилването на Инспектората и разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска колегия, свидетелства премиерът Борисов. Но той посочи, че сега реформаторите трябва да отговорят дали са съгласни с предложенията за съотношението как да се избират членовете в отделните колегии:
Партиите, които биха дали гласовете си, предлагат шест на пет при прокурорите и осем на шест при съдиите, което абсолютно запазва този принцип за независимост на съдебната система. Голяма крачка напред в самостоятелността на работата на съдиите, прокурорите и следователите – и ако днес РБ вземе подобно решение на своето заседание, аз мисля, че утре можем да намерим консенсус.

На практика, предложението на политическите сили стартира и нова процедура. Така е възможно още до края на юли предложението да бъде разисквано на комисия, а до края на август или началото на септември да бъде гласувано на първо четене. Премиерът каза, че ако  в петък не се стигне до единно решение от страна на реформаторите:
Няма да съберем 160 гласа, няма да се приеме промяна на Конституцията и ще претърпим поражение.
Но побърза да се застрахова, че за да няма съмнения в правилността, ще се допита и до КС.
Преди второто гласуване. И всички се съгласиха, че си дават гласовете, това е най-висшият орган и ако той ни каже "не може", ние не можем да го приемем.
 
Борисов защити и министър Христо Иванов. В типичния си стил обясни, че: Аз от негово име ходя да се разправям вече дни наред. Така че го правя заради него, той сам не може да се оправи, видно е.
Но заяви, че го подкрепя: Не го взимам с мене и не го пускам, защото ще му се нахвърлят, ще му наговорят какви ли не неща, затова го щадя, заяви премиерът Борисов.

А Христо Иванов отговори: Емоции, дали съм го подвел, дали не, това всичко ще стане ясно в петък, когато ще бъде гласуването или когато няма да бъде. 


В сряда следобед ще се проведе и Председателски съвет на РБ, на който от партията трябва да реши дали да подкрепи идеята за новия проект. В случай че има съгласие, в петък точката с вече внесения нов законопроект ще бъде оттеглена и ако в рамките на един месец не бъде гласуван, той процедурно ще отпадне. В този случай за новия законопроект започва да тече и нова процедура, като е възможно още до края на юли да бъде разискван на комисия, а до края на август или началото на септември да бъде гласуван на първо четене.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна