Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ем. Милчева: Обръщането към КС по промените в Конституцията е все едно статуквото да пита статуквото

Снимка: БГНЕС

С искането на мнението на Конституционния съд по промените в Конституцията между първото и второто четене има възможност правосъдната система да бъде оплетена. По този начин статуквото ще пита статуквото. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ главният редактор на сайта "Ureport“ Емилия Милчева и обясни:

Алтернативата е намерена – да се пита Конституционния съд. Нищо не пречи да се приеме проектът, за който настояват от Реформаторския блок, след което да се изчака достатъчно дълго време, докато бъде питан Конституционният съд. В този си състав КС, в по-голямата си част, е изпълнен с представители на статуквото.


Според Милчева единственото нещо, което ще бъде постигнато по този начин, е статуквото да попита статуквото дали иска да бъде променяно:

По този начин има възможност да се "оплете" реформата. Ако все пак бъде приет законопроектът на Министерството на правосъдието, има голям шанс да бъде направена първата стъпка. Отправната точка трябва да се направи.


Реформаторският блок няма да се откажат от кадруването, което е и най-съществената част от правосъдната реформа.

Проблемът с нашето правосъдие е в кадрите и е свързано именно с разделянето на ВСС на две колегии и всяка една от тях да взема решенията за кадровия подбор на магистратите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени