Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират се доброволци за акция "Рилска мисия" на Седемте рилски езера

Натискът на големия брой туристи върху биоразнообразието и екосистемите на Седемте рилски езера е доста сериозен. Нашата идея е да подпомогнем Национален парк "Рила" да си свърши работата, като санкционира нарушителите в парка. Това каза за предаването “12+3“ Мартина Попова от "Прозрачни планини", която коментира набирането на доброволци за акция "Рилска мисия".

Една част от доброволците ще придружават рейнджърите, които охраняват парка, като ще им помага да си вършат работата, обясни Попова:

Един от основните проблеми на националните паркове е, че няма достатъчно човешки ресурс, за да могат да покрият всичките райони на планината. Другата част на акцията е пак доброволци да са на място на Седемте рилски езера в летния период, когато има най-много туристи, за да събират данни за самите туристи – колко хора има на място, как те се държат и в какви посоки отиват. На базата на тези данни да можем да направим заключение за Седемте рилски езера и по какъв начин трябва да действаме, за да ги опазим.

Мартина Попова поясни, че акцията се планира да започне в началото на месец август, когато и самите доброволци се очаква да приключат специални обучителни курсове, преди да се качат в планината:

Едното от обученията е задължително – то е към парковата охрана, а другото е за хората, които само ще броят туристите, което самите ние ще проведем.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна