Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ев. Бетова: Едно новородено струва на семейството си 6920 лева за първата година от живота си

Михаил Миков: Намалението на ДДС-то за бебешките стоки едва ли ще стимулира раждаемостта, но това е знак към бъдещите родители

Снимка: БГНЕС

Граждански организации участваха в обсъждане в Народното събрание на внесения от "БСП лява България" законопроект за намаляване на ДДС ставката за бебешките стоки и някои социални услуги от 20 на 5%. От гражданската инициатива "Искам братче, искам сестриче" са изчислили, че едно новородено струва на семейството си 6920 лева за първата година от своя живот. 
 

Законопроектът беше внесен в деловодството на парламента преди дни със заявката той да бъде гласуван окончателно през есента и да бъде съотнесен към новата бюджетна година. Цели се намалението на данъчната ставка до 5% да се отнася за храни за кърмачета, преходни храни, помощни средства, памперси, детски столчета за автомобили, доставка на услуги за домашни грижи като домашна помощ за гледане на дете, възрастни хора и хора с увреждания.

Внесеният законопроект, не бих казал, че ще стимулира раждаемостта, но той е знак към тези хора и е едно облекчение, което, разбира се, има финансови измерения, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Евелина Бетова от гражданската инициатива "Искам братче, искам сестриче" изтъкна трудностите пред родителите в България:

Ежедневно се сблъскваме с невъзможността на гражданите да изпълняват своята изконна задача и мечта да бъдат отговорни родители. Ежедневно виждаме техните трудности и необходимостта да правят компромиси с качеството на стоките, които купуват за техните деца.

От данните на гражданската инициатива от проведени анкети в социалните мрежи става ясно, че една трета от записаните са посочили, че купуват бебешки стоки от магазини за втора употреба или от сайтове в интернет. Бетова обърна внимание и на данните, че българката масово предпочита да има едно дете. От гражданската инициатива са изчислили, че едно новородено струва на семейството си 6920 лева за първата година от своя живот.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна