Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка понижи с 50 базисни пункта основната си лихва до ниво от 11%

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Русия обяви, че намалява основната лихва в страната с 50 базисни пункта до 11% от 11,5%. Банката намали с 50 базисни пункта и нивата на фиксираната репо лихва (до 12%) и на депозитната лихва (до 10%).

Новите лихви ще влязат в сила от 3-ти август.

Това представлява понижение на руските лихви за пети път през настоящата година, като РЦБ мотива своето решение с факта, че балансът на рисковете се е преместил в посока към значително охлаждане на руската икономика въпреки известно повишение на инфлационните рискове.

Според Руската централна банка годишната инфлация в страната ще падне под 7% през юли 2016 година и ще достигне заложеното от нея целево ниво от 4% през 2017 година, въпреки че инфлацията към 27-и юли тази година стабилизира на високо ниво от 15,8 процентни пункта.

Перспективите пред основната лихва ще продължават да зависят от баланса между инфлационните рискове и рисковете, свързани с охлаждане на руската икономика, допълни РЦБ.

Централна банка посочи, че може би ще ревизира в низходяща посока своите прогнози за икономическия растеж и допълни, че икономическата ситуация в Русия ще продължава да зависи в бъдеще от световните енергийни цени и от способността да се адаптира на външните шокове. Тя подчерта, че свиването на руската икономика се е задълбочила през второто тримесечие спрямо рецесията от началото на годината. 

Според банката, причина за предстоящата низходяща ревизия на нейните икономически прогнози е неочаквано силното свиване на вътрешното потребление през първото полугодие. Трябва да се има предвид, че досегашните прогнози на РЦБ сочеха свиване на БВП на Русия с 3,2% през 2015-а година.

В края на 2014-а година Централната банка на Русия се принуди да повиши драстично основната кредитна лихва с цели 650 базисни пункта до нивото от 17%, за да спре драстичната обезценка на руската рубла. От края на януари насам РЦБ започна цикъл на постепенно понижение на основните лихви с оглед стабилизация на местната валута и на фона на мрачната икономическа картина в страната.

Въпреки че днешното решение на РЦБ беше очакваното, руската рубла отслабна спрямо еврото и долара. Сега доларът поскъпва с 1,44% към 60,62 рубли, докато еврото поскъпва с близо 2% към 66,59 рубли.

По-рано тази седмица Руската централна банка прекрати ежедневните си покупки на долари и евро за попълване на валутните резерви, тъй като руската рубла отслабна до най-ниски нива от март насам. В тази връзка РЦБ посочи, че е взела решение да преустанови попълването на валутните си резерви през третото и четвъртото тримесечие на настоящата година, за да отслаби подновения в последно време натиск върху рублата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!