Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настимир Ананиев: Енергийното лоби си има тежест в парламента

Снимка: БГНЕС



Заместник-председателят на Движение "България на гражданите" и депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев подчерта, че енергийната система се източва и има страшно много кражби.

Дупката в НЕК всяка година се увеличава, сега е намалена на около 400 милиона лева и затова винаги съм бил против да се слага тежестта върху малките и средните предприятия. Непрекъснато се казва "Вие трябва да платите сметката", но никой не казва кой носи отговорност. Енергетиката е много голям проблем, като цяло, защото дупката седи там, отворена е и няма по какъв начин да бъде затворена. Трябва първо да се затвори дефицитът. Единият вариант е да се вземе кредит и той да се отрази на всички данъкоплатци. Другият вариант е един, който, за съжаление ще се отрази върху всички абонати. И в единия, и в другия случай опира до абсолютно всички граждани. Някои от по-малките фирми може и да не поемат тази тежест и да затворят врати. Трябва да се търси отговоронсот, къде са отишли тези 2 милиарда и 200 милиона например от "Белене" и "Цанков камък", някой носи ли отговорност, може ли част от тези пари да се възстановят?! Може в един момент да стигнем до фалит на НЕК.

Настимир Ананиев цитира информация в различни медии, че над 140 депутати имат някакви връзки в енергетиката и, по този начин, имат някакъв конфликт на интереси.

Енергийното лоби си има тежест в парламента.

Цялото интервю на Емилия Антова с депутата Настимир Ананиев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна