Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "НеБългарите“ прави опит да покаже идентичността на чужденците у нас

Във вторник вечерта ще бъде открита изложбата от фотографско-текстуалния проект "НеБългарите“ в Бургас. Чрез нея авторите ѝ се опитват да накарат посетителите да се вгледат в идентичността на героите. Около 42 хил. чужденци живеят в България, и само около 11 хил. са от Европейския съюз по данни на Евростат. Приблизително толкова са и търсещите убежище.
     

Британски пенсионери, сирийци, перуанец, музикант, маркетинг специалист от Мали, израелец, управител на МОЛ, американец, японска театрална сценографка са само част от различните лица на чужденците в България. Кои са те? Опит за вглеждане предоставя  фотографско-наративният проект "НеБългарите“ на Антони Георгиев и Димана Трънкова.

Този проект е подкрепен от програмата за оказване на помощ на неправителствени организации от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и цели да покаже кои конкретно са тези хора. Цифрите са хубаво нещо, но зад тях стоят живи хора. Да се вгледаме в тяхната идентичност. Това обясни за "Хоризонт“ един от двамата автори Антони Георгиев.

проект НеБългарите,фотография Антони Георгиев


Според него в българското законодателство съществуват неадекватни юридически постановки. Георгиев смята, че посегателството над чужденци не трябва да се третира просто като хулиганство:

Национализмът и ксенофобията са емоционални понятия. Единственото, което може да се направи, е законово налагащите органи да изпълняват задълженията си. В България понятието "престъпление от омраза“ не съществува от юридическа гледна точка.

Откриването на изложбата ще бъде в регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас от 18.30 часа.

Цялото интервю на Ирина Недева с Антони Георгиев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!