Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елка Кръстева: Гражданският контрол да се засили при разпределението на жилищата в социалния блок, а не сега


Проблем с комуникацията е в основата на проваленото заседание на Общинския съвет във Варна вчера. Мнението е на Елка Кръстева - председател на асоциация "Човешки права Стъпка по стъпка". Кръстева е и член на Обществения съвет за социално подпомагане към общината в морския град.

Няколко са острите проблеми, които разбунтуваха варненци и предизвикаха невиждано досега заседание на Общинския съвет във Варна. Една от темите, които провокираха недоволството, е изграждането на жилища за социално слаби.

Според Кръстева проблемът не е в изграждането на жилищен блок, а за това как ще се определят хората, които ще бъдат настанени в него. В интервю за предаването "Преди всички" тя коментира: Истината е, че този блок не е само за ромите. Този блок би решил сериозен социален проблем на Варна. Истината е, че не бе добре обяснено как точно ще бъдат разпределени хората, които ще живеят.
Гражданското общество трябва на един по-късен етап да следи как точно ще бъдат разпределени тези жилища. Не да премахнем хубавото, защото не можем да го  контролираме, а да насочим контрола там, където му е мястото. Блок трябва да има и такива блокове трябва да има. Гражданският контрол трябва да се засили, но не на този етап, нека да бъде на етапа на прилагане на методиката за разпределяне на тези жилища.
Когато има такъв проблем целият граждански сектор трябва да се включва със своята експертиза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна