Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция иска засилване на обмена на информация с България за предполагаеми терористи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция иска засилване на обмена на информация с българските служби за предполагаеми терористи. Чейлан оцени терористичната заплаха за Балканите като "не толкова голяма“, сравнено със ситуацията по югоизточните граници на Турция.

Няма никакви пречки за по-засилен обмен на разузнавателна информация, за да бъдат спрени чуждестранните бойци-терористи на ИДИЛ през общата ни граница, смята посланик Чейлан.

Не можете да спрете този проблем като издигате бариери, огради или каквото там имате. Нужно е да се разшири възможно най-много сътрудничеството между компетентните служби за сигурност – гранична полиция, разузнаване, военна информация. В случая с България това трябва да става не само на двустранна, но и на тристранна основа – на 25 май бе подписано споразумение за съвместен пограничен контрол между Турция, България и Гърция. Неговият обхват трябва да се разшири.

Сирийските бежанци в Турция ще могат да се завърнат, ако се подсигури зона във вътрешността на Сирия по границата, каза още турският постоянен представител в НАТО. Той отрече обвиненията, че Анкара провежда кампания срещу кюрдите:

Това не е кюрдски проблем. Става дума за борба с тероризма, а ПКК е терористична организация, призната за такава в САЩ и ЕС. Ние нямаме намерение да се сражаваме срещу собствените си граждани от кюрдски произход.

Ние също обучаваме кюрдските сили „Пешмерга“. Ако видите цифрите, ще разберете, че Турция оказва най-голяма подкрепа на кюрдските сили за сигурност в Северен Ирак.

Катастрофалната ситуация в Близкия Изток пряко застрашава сигурността на Турция и нейните съюзници. На 28 юли поискахме консултации в НАТО и пълна солидарност  и подкрепа. Точно това и получихме. Турция ще даде своя принос за унищожаването на ИД. Сирия има нужда от демократично правителство, което да представя всички групи в обществото. Асад не може да продължава по същия начин. Той загуби легитимност.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Събота 150“ посланикът на Турция в НАТО Мехмет Фатих Чейлан по повод нанесените за първи път удари от страна на американската авиация срещу цели на "Ислямска държава“ от базата "Инджирлик“ в Турция и обясни:

Атентатът на ИД в Суруч не беше първият. Досега 180 турски граждани са загинали от терористични атаки на терористичната групировка, идващи от сирийска територия. В последните няколко месеца за заловени над 130 членове на групировката като за двама е потвърдено, че са атентатори самоубийци. Нашето правителство реши да започне всеобхватна борба с всички терористични групи. Постигнахме споразумение със САЩ за всеобхватна кампания срещу терора на ИД, но, ако не обърнем внимание на цялостната ситуация в Сирия, няма да постигнем желания резултат.

Според него турците не се бият просто с кюрдите и не в това е въпросът, а става дума за борба с тероризма, част от който са и ПКК:

ПКК е терористична организация, призната за такава от Европейския съюз и САЩ. Ние нямаме намерение да воюваме с турските граждани от кюрдски произход. Това е война между Турция и ПКК и Турция и ИД.

Зоната за сигурност на сирийска територия няма да бъде няма да бъде буферна зона, защото този термин има конкретно юридическо измерение, заяви Мехмет Фатих Чейлан:

Ние се нуждаем от сигурна територия в Сирия. Безопасно място, където сирийските бежанци в Турция да могат да се завърнат, без да станат жертва на терористи или  на сирийския режим. За да могат те да се завърнат на сигурно място, трябва да има въоръжени сили, които да ги защитят. Затова Турция и САЩ обучават хора на умерената сирийска опозиция, които да се сражават както срещу ИД, така и срещу режима на Асад. Турция ще даде своя принос за унищожаването на ИД. Сирия има нужда от демократично правителство, което да представя всички групи в обществото. Асад не може да продължава по същия начин. Той загуби легитимност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна