Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът за преустройство на американската енергетика ще помогне за по-здравословен начин на живот

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-здравословни условия на живот и по-ниски цени за крайните потребители – това са само част от намеренията, заложени в дългоочаквания план на президента на САЩ Барак Обама, за преустройство на американската енергетика.

Според стратегията му до 2030-а година индустрията трябва да заложи на възобновяеми източници на енергия и да намали отделянето на въглероден диоксид с 32 процента под нивата от 2005-та. 

Планът на президента Барак Обама е историческа стъпка по въпроса с климатичните промени. Страната е на второ място след Китай в класацията на най-големите производители на парникови газове.

Къщите ни са прекалено големи и колите ни са прекалено големи. Това е, разбира се, мое мнение, но те са много по-големи от тези в други части на света, почти навсякъде другаде. Това обясни доктор Тимънс Робъртс, който е професор по Околна среда и Социология в университета "Браун" и аспирант към института "Брукингс":

Според мен ние сме много разточителни, но, от друга страна, това е възможност. Ако направим тези неща ефикасни, Съединените щати могат да намалят доста емисиите на въглероден диоксид. Една по-добра изолация на домовете ни и преминаването към коли с нисък разход на гориво, ще доведе до голям напредък при снишаване на емисиите. Има и друго - източникът на електроенергия. Традиционно сме силно зависими от въглища, които доскоро доставяха до 50 процента от електроенергията ни, но към момента нивото е под една трета.

Разхищението в Америка постепенно променя своя облик. Хората се запознават с по-природосъобразни начини за сдобиване и използване на енергия. Бизнесът от друга страна има желание да инвестира в използване на вятъра и слънцето като алтернативни източници. Имайки предвид това, администрацията на Белия дом получава „зелена светлина“ за решителни действия.

Обама говори за първото поколение, което усеща ефектът от промяната в климата под формата на екстремно време, и последното, което все още може да направи нещо по въпроса:

Това е един от редките случаи заради величината и мащаба му. Ако не се справим,  процесът може да се окаже необратим и да не успеем да се приспособим достатъчно. Когато става дума за климатичните промени, има случаи, в които може да е прекален късно.

Американският държавен глава съобщи за стратегията си няколко месеца преди срещата на върха на ООН, на която световната общност ще трябва да постигне съгласие за мерки срещу глобалното затопляне.

За БНР д-р Робъртс коментира, че планът на Обама няма да доведе от постигане на целта на ООН за предотвратяване покачване температурата в глобален мащаб с 2 градуса, но е стъпка в правилната посока. Той поясни, че идеята на Белия дом е на фона на подобни действия от страна на Китай, Мексико, Европейския съюз и други:

Съединените щати биха искали да видят развитие тази година с наличието на позитивни послания от поредица от държави за това какво ще направят. Смятам, че е важен фактът, че САЩ имат по-голяма амбиция. Съобщението беше малко неочаквано, тъй като хората предвиждаха планът да е като този от миналата година, но този, всъщност, вдига летвата по-високо от преди.

Мисля си, че планът ще оцелее в Конгреса, най-вече защото президентът може да го пусне в ход без тях. Ако това стане, те ще трябва активно да премахнат нормите, които водят до осъществяването му. Това, което се случи сега е, че администрацията успя да събере подкрепа от различни организации, които искат планът да влезе в сила.

Ще станем свидетели на много подкрепящи публикации в социалните мрежи как мерките например ще спасят много животи на деца, които страдат от астма. Разбира се битката предстои, но според мен лидерите - републиканци виждат индикации колко трудна ще бъде тя. Според последните допитвания двойно повече са за по-силни мерки на правителството по повод климатичните промени. Републиканците в годината на избори ще бъдат заставени да говорят за това и те ще рискуват шансовете си като кандидати, ако заемат силна позиция срещу регулации, които са базирани на здравия разум.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени