Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йончев: Нашият най-голям враг не е "Ислямска държава", а липсата на синхрон между институциите

| обновено на 10.08.15 в 13:45
Снимка: БГНЕС

На е хубаво, когато изтича информация по оперативни задачи – всичко това трябва да се върши конфиденциално и конспиративно, а когато изтича, просто службата не може да си върши работата. Това каза за предаването "12+3" професор Димитър Йончев, експерт по сигурността и преподавател, който анализира заплахата от терористичната организация "Ислямска държава" и реакциите на институциите по повод изтеклата невярна информация, че на територията на България има нейни представители:

Най-важното е, че се нарушава комфортът на работата на службите. Те самите трябва да проверят нивата на своите изходи на информацията. 

Това, че някой издирва двама души, е много скрита информация и за да се появи в медиите, отнякъде има пробив. Това е и доказателство, че нещо не е наред. 

Страната ни не е начело в списъка на "Ислямска държава" като врагове. Ние сме транзитна територия – място за рекутиране на привърженици. В плановете сме, но не сме приоритетни, допълни още професор Йончев.

Експертът по сигурността коментира и реакцията на институциите, които според него се страхуват от отговорност:

Всеки гледа да се измъкне, не за първи път, а медиите пък са в процес на липса на интересни новини през август. Според мен се преекспонира цялата тази история, а когато държавата трябва да се ангажира, институциите ги е страх да не би някой да каже нещо и отричат до последния момент.


Професор Йончев допълни, че най-големият враг на страната ни не е "Ислямска държава", а работата и липсата на синхрон между институциите като цяло:

Законът, който се прие и претендира за национална сигурност, въобще не решава въпроса за взаимодействието. Въпросът си остава открит – няма необходимото взаимодействие между тези, които трябва да ни пазят.

Професорът обясни, че докато международната общност не предприеме нещо координирано срещу терористичната групировка "Ислямска държава", ще има още доста време светът да се занимава с нея:

Докато има разнопосочни интереси, ще я коментират. "Ислямска държава" в някаква степен легитимира присъствието си - върти пари, влиза в сделки, участва в разни планове – изтриването й няма да стане с гума.  А пък война в региона  - няма кой да създаде такава коалиция.

Експертът по сигурността допълни, че основната активност на групировката е съсредоточена на нейната собствена територия и засега няма много изявени планове за атентати и за терористични актове по света. Въпреки, че иска да й се чува гласа и се опитват да се намесват, защото за първи път виждаме в лицето на тази структура някакъв опит да създаде идеалната мюсюлманска държава, заяви Йончев.

Цялото интервю на Снежана Иванова с професор Димитър Йончев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна