Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Течът на информация от нашите служби трябва да спре

В България трябва да има ясно пренареждане на приоритетите, заради изтичане на информация. Поводът е случаят с предполагаемите терористи от "Ислямска държава", които бяха издирвани у нас в неделя, но след първоначалните новини, разпространени от медиите, самите медии сами се опровергаха. Това заяви в интервю за Радио Пловдив арабистът проф. Владимир Чуков.

Този пореден случай на теч на информация доказва, че не медиите, а службите за сигурност трябва да са водещи в подаването на информация. За пореден път институциите не направиха необходимото и оставиха медиите да работят със слухове.  

Не е много ясно откъде дойде информацията за терористите от ИДИЛ, прокраднаха се идеи, че е от партньорска служба, но в цивилизованите държави отговорните институции излизат с данни. Ако няма такава информация, просто никой не се занимава с нея, беше категоричен проф. Чуков. 

Затова и британците се въздържат да предоставят подобен род информация на някои източноевропейски служби, добави той..

Събитията в Близкия изток не вдъхват оптимизъм, коментира още Владимир Чуков. Въпреки че ИДИЛ изгуби част от позициите си напоследък, пъзелът за този регион остава много сложен заради Сирия и Ирак.

Според проф. Чуков в България трябва да се предприемат много сериозни мерки, защото заради географското ни положение страната ни е много уязвима. От една страна от миграционния поток от бежанци, но и от преминаващите джихадисти. 

Това поставя въпросът и необходимостта от много по-високо ниво на координация с нашите европейски партньори, беше категоричен Владимир Чуков..

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна