Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един човек е ранен от полицията при безредиците във Фергюсън и е в критично състояние

САЩ Бостън полиция полицаи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек беше ранен от полицията и е в критично състояние след покачване на напрежението по време на шествие в памет на убития от полицай невъоръжен чернокож тийнейджър Майкъл Браун. Органите на реда са използвали оръжие след като през деня отбелязванията годишнината от смъртта на Браун са минали спокойно. 

Близо сто души са демонстрирали в памет на Майкъл Браун, когато малко преди полунощ местно време се е стигнало до изстрели. Около два часа след полунощ униформени, носещи снаряжение за борба с безредиците са използвали сълзотворен газ и димки, за да разпръснат събралите се. В социалните медии се появи видеоклип,  на който се вижда ранен мъж. Той лежи по корем на земята с белезници. На фона се чуват призиви да се окаже помощ на ранения. Според изданието Сейнт Луис Пост – Диспач пострадалият е 18 годишния Тайрон Харис.
На пресконференция днес шефът на полицията на Сейнт Луис Джон Белмар каза, че за случая е виновна малка група от хора. По думите му раненият мъж е открил огън срещу немаркирана полицейска кола с цивилни полицаи. Органите на реда са проследили заподозрени  я и по време на преследването той  открива огън срещу тях . Мъжът е използвал откраднато оръжие. Белмар допълни, че униформените не са носили камери. Носенето устройства, записващи действията между полиция и граждани е заложено във федерална програма, която бе обявена от президента Барак Обама. 
Инцидентът се случва по време на честването на първата годишнина от убийството на 18 годишния чернокож младеж Майкъл Браун от белия офицер Дерън Уилсън. Смъртта на Браун доведе до общонационални протести и повдигна дебата за расовото профилиране от страна на полицията. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна