Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Клеопатра” от Жул Масне - събота, 22 август, от 20.00 часа

Софи Кош
За първи път в Париж се поставя последната опера на френския майстор през ноември миналата година. Премиерата на „Клеопатра” е била на 23 февруари 1914 година в Монте Карло, година и половина след смъртта на композитора. Изпълнителката на главната роля тогава е знаменитата Мария Кузнецова, която две години по-късно триумфира като Клеопатра и в Чикаго, САЩ. През 1919 година операта на Жул Масне се появява за първи път и в Ню Йорк. В по-ново време Монсерат Кабайе вдъхва нова сила на „Клеопатра” през 2004 г. в Театро Лисео в Барселона. През 2013 г. в оперния театър в Марсилия се появява нова чувствена постановка с Беатрис Уриа-Монзон в главната роля.
В спектакъла от Париж 2014 година главното действащо лице е диригентът – Мишел Пласон.
„Това е шедьовър, а се поставя за първи път в Париж. Изглежда невероятно, но има причини за това. Франция е много по-заинтересована от своето литературно, поетично и кинематографично наследство, отколкото от музикалното. От друга страна, има един странен тип глобализация и хомогенизиране на музиката в наше време, нещо като „разреждане” на националните особености и това е трагедия. Не може да звучи навсякъде една и съща музика! Цялата история на човечеството се крие в музиката, самата Европа е „сгушена” в нея! Френската музика е много уязвима, защото е силно зависима от начина на изпълнение. Немската е много по-устойчива на „преводи”, но френската...ако нямаш достатъчно знания и майсторство, елегантност, изтънченост, ако не познаваш стила, не се получава.” – споделя Мишел Пласон в интервю от януари 2015 година.
В записа от ноември 2014 година от Парижката Опера „Шанз`Елизе” участват мецосопраното Софи Кош като Клеопатра, баритонът Фредерик Гонсалвес – Марк Антоний, сопраното Касандра Бертон - Октавия, тенорът Бенжамен Бернайм - Спакос.

Съдържание на операта „Клеопатра” от Жул Масне
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна