Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Рапчев: Пътната полиция взема мерки за подобряване на пътнотранспортната обстановка

Загиналите на пътя са 414 от началото на 2015-а година, което е с 12 души повече в сравнение със същия период миналата година. Пътните произшествия също са повече от миналогодишните. Затова пътната полиция взема допълнителни мерки за организацията и подобряване на пътнотранспортната обстановка в страната.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3” Росен Рапчев от Главна дирекция "Национална полиция“.

Дадени са указания контролната дейност да бъде завишена, особено в частта ѝ за нарушения за употреба на алкохол, както и за управление на автомобил без шофьорска книжка. Автомобилите в движение на МВР ще констатират нарушения и ще изваждат агресивните водачи и нарушителите директно от пътния поток. Разпоредили сме по главните пътища и на местата с голям трафик да има патрули на "Пътна полиция", които по време на движение да контролират движещите се МПС-та.

Той заяви, че би било добре да се криминализира участието в гонки, но и сегашното законодателство е достатъчно уредено в тази посока, макар и по-тромаво, и допълни:

Когато граждани подадат сигнал, че има нерегламентирани гонки и състезания в нарушение на закона, ще се изпращат контролни органи, които ще проверяват на място и ще вземат отношение не само по Закона за движение по пътищата, но и наредбите на общините за нарушаване на обществения ред.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна