Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ванеса Сенен: Правилата за даване на убежище на бежанци трябва да бъдат хармонизирани в ЕС

Снимка: БГНЕС

Повече от 400 хил. имигранти са потърсили убежище в страни от Европейския съюз от за първите 6 месеца на 2015-а година. През юли броят на имигрантите се е утроил спрямо съшия период на миналата година. Представителят на ООН Ванеса Сенен, говорител на бюрото в Брюксел на Международния Комисариат на ООН за бежанците и отговаря за Белгия и Люксембург смята, че правилата за даване на убежище на бежанци трябва да бъдат хармонизирани в целия Европейски съюз:

По целия свят в момента има повече бягащи хора от когато и да било преди. Миналата година преброихме 60 милиона души, които търсят спасение от войни  и гонения. По-голямата част от тях остават на родните си континенти и бягат в съседни страни от Африка и Азия, които често са сред най-бедните в света. Но друга част стигат до Европа, което обяснява повишения брой на молби за убежище в множество европейски държави. Нека уточним, че не всички пристигащи в Европа са бежанци. Има и икономически имигранти, но в по-голяма степен става дума за хора, нуждаещи се от убежище.  Те са вече почти навсякъде - в Гърция, Франция, Италия, Австрия, Германия. За съжаление, реакцията на местните власти е по-скоро негативна, в стил - "завладяват ни, толкова много са, не можем да ги приемем“.

Ние уважаваме правото на държавите да охраняват границите си. Те наистина имат право да връщат обратно онези, които нямат право да пребивават тук. Те обаче имат и задължението за защитават онези, които имат нужда от закрила. Европа е, може би, едно от най-богатите места в света. Тя трябва да поддържа най-високи стандарти за убежище и спазване на човешките права. Ако видите условията, при които живеят бежанците на някои Гръцки острови, или ако погледнете ставащото в Македония, те определено не са достойни за една европейска страна. Европа не може да продължава по същия начин, когато в световен мащаб годишния брой на бежанците беше едва 30-40 милиона. 

Тя обясни, че са необходими добри процедури по отдаване на убежище. Хората да не чакат дълго, за да разберат дари отговорят на условията за бежански статут или трябва да бъдат върнати:

Правилата за убежище трябва да са хармонизирани в целия ЕС. В миналото сме имали случаи, когато един и същи човек има 1% шанс да получи хуманитарен статут в Гърция и 100% шанс, ако подаде молба в Швеция. Разбира се, че това кара хората да обикалят Европа с надеждата, че на друго място ще получат закрила. Илюзия е да се мисли, че, ако пратите бежанците при съседа, проблемите ще свършат. Хората ще продължат да се придвижват - те нямат нищо за губене. Така или иначе виждаме, че всеки прехвърля проблема на съседните му страни. Но тези места по външните граници в даден момент ще експлодират и бежанците отново ще тръгнат на път. Оградите няма да помогнат. Като членове на ЕС ние сме подписали Конвенцията на ООН за бежанците и имаме задължението да ги приемаме. Просто трябва по-добре да се управлява този бежански поток.

Някои бежанци ще поискат да отидат там, където имат роднини. Други ще предпочетат държави, чийто език говорят, с надеждата, че ще се интегрират по-лесно и ще си намерят работа. Основното обаче е, че хората се насочват към онези страни, където знаят, че ще получат по-добра международна закрила като Германия и Скандинавските страни. Затова наблягаме, че стандартите на убежище трябва да са еднакво високи навсякъде.

Според Ванеса Сенен трябва да съществува солидарност на страните с техните съседни държави:

Някои от тях по южната граница са пренаселени с бежанци и когато се предложи 40 хиляди от тях да бъдат пренасочени в други държави, реакцията беше хладна. Европейските страни наистина трябва да проявят повече солидарност. Защото Италия, Гърция, Унгария и Балканските страни в момента наистина приемат твърде много кандидати за убежище.

Системата за убежище ще работи добре, само ако миграционната политика е добра. Защото в много държави имигрантите се възползват от процедурите за кандидатстване за бежански статут. Представят се за бежанци с надеждата да намерят начин да останат. Това е разбираемо, но не е правилно. По този начин, те заемат местата, на хората, които наистина се нуждаят от международна закрила. Именно затова Върховният комисариат на ООН за бежанците настоява за бързи и ефективни процедури. Само така ще се предотврати протакането и дългото очакване на хиляди хора в центрове за настаняване дали ще получат статут или ще бъдат върнати.

Противно на някои схващания Европа съвсем не приема цялата световна мизерия, а само малка част от нея, категорична беше тя:

Всъщност, държави като Турция, Ливан, някои африкански и азиатски страни, правят това в доста по-големи мащаби. Решението е лесно за изговаряне, но трудно за изпълнение. Причината за идването на толкова много бежанци в Европа е войната, преследването и насилието. Нужно е да се работи приоритетно за световния мир. Докато има война, диктатори и погазване на човешките права, хората ще продължат да бягат. Докато тези диктатори продължават безнаказано да извършват деянията си, каналите за бежанци ще останат отворени и няма да има решение за тези хора.

Ванеса Сенен смята, че трябва да се промени мисленето на хората и за бежанците да се мисли като за хора, които не са заплаха, а те самите са заплашвани:

В Европа виждаме един ирационален страх от чуждоземците. На тях се гледа като на тежест, напаст, като на „тълпа“. За това допринасят медиите и политиците. Това показва, че ни предстои още много работа за борба с ксенофобията. Наша роля е да обясняваме, че бежанците не са заплаха, а те самите са заплашвани. В крайна сметка самият Европейски континент е бил територия на бежански вълни неотдавна - по време на двете Световни войни. Почти всяко семейство тук може да ви разкаже една бежанска история на своите роднини по онова време. Ако ЕС е сериозен по отношение на човешките права, трябва да защитим тези хора. Немислимо е да ги връщаме обратно. Ако те бяха сторили същото с бягащите европейци през двете световни войни, щеше да е скандално. Ако днес не направим нещо повече за облекчаване на тежкото положение на бежанците в пограничните държави, следващите поколения ще гледат със срам на този епизод от историята ни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени