Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън и Розберг отново над всички на пистата "Спа" в Белгия

Хамилтън и Розберг обират овациите на своите механици след поредната двойна победа този сезон
Снимка: БГНЕС

Актуалният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън от Великобритания постигна важна победа в "Гран При" на Белгия, която увеличи преднината му на върха в генералното класиране. Хамилтън завърши първи за шести път през този сезон и общо за 39-ти път в кариерата си, оползотворявайки своят шести пореден пол-позишън от квалификациите и 10-ти от всичките 11 старта. Той завърши първи с време 1 час, 23 минути и 4.387 секунди. Германецът Нико Розберг завърши втори след съотборника си в "Мерцедес", изоставайки на 2.058 секунди. Французинът Ромен Грожан зае изненадващо третото място за радост на шефовете си от "Лотус". След този успех Хамилтън има 227 точки на върха в генералното класиране, пред 199 за Розберг. Себастиан Фетел от "Ферари" остава на 3-то място в класирането със 160 точки, след като изостана на една обиколка от победителя.

Нервен старт съпътства състезанието, което беше породено от новите правила, забраняващи комуникацията между пилотите и техните технически сервизи в началната обиколка. Целта на промяната е да се попречи на състезателите да използват допълнителна информация, което не е равноправно поставена за всички. Пилотът на "Форс Индия" Нико Хюлкенберг имаше проблеми с мощността на двигателя си, което наложи въвеждането на допълнителна обиколка, докато бъде отстранен този проблем. Но той беше принуден в крайна сметка да се откаже от състезанието, следван скоро от Пастор Малдонадо от Колумбия, който изкара само още две обиколки.

И докато Хамилтън нямаше проблеми с победата, то Розберг се движеше между второто и петото място, като често беше изместван от Даниил Квят, Серхио Перес и Валтери Ботас. Розберг вървеше 3-и, веднага след Перес, но в 8-та обиколка вторият пилот на "Мерцедес" зае 2-та позиция. Накрая на състезанието пък дойде и изненадата, когато Ромен Грожан от отбора на Лотус се нареди на 3-то място. Себастиан Фетел, който стартира осми в решетката, направи няколко смели обиколки в опитите си да се вклини в топ 3, но спука гума и накрая завърши 12-ти.

Резултати от старта за "Гран При" на Белгия във Формула 1:
1. Люис Хамилтън - Великобритания с "Мерцедес" - 1:23:40.387  
2. Нико Розберг - Германия с "Мерцедес"  + 00:02.058   
3. Ромен Грожан - Франция с "Лотус-Мерцедес" + 00:37.988   
4. Даниил Квят - Русия с "Ред Бул-Рено" + 00:45.692   
5. Серхио Перес - Мексико с "Форс Индия" + 00:53.997   
6. Фелипе Маса - Бразилия с "Уилямс-Мерцедес" + 00:55.283

Класиране при пилотите:
1.  Люис Хамилтън - 227 точки
2.  Нико Розберг - 199   
3.  Себастиан Фетел - 160   
4.  Kими Райкьонен - 82   
5.  Фелипе Маса - 82   
6.  Валтери Ботас - 79  

Класиране при конструкторите:
1. "Meрцедес" - 426   
2. "Ферари" - 242   
3. "Уилямс-Мерцедес" - 161   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени