Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един загинал и близо 100 ранени при сблъсъците пред украинския парламент

| обновено на 31.08.15 в 16:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Един служител на реда е загинал и над 90 други са били ранени при сблъсъците пред украинския парламент, съобщиха официални източници. Някои от ранените полицаи са в тежко състояние. Пострадал е и журналист от френското издание "Финанс". Около 30 души, участвали в сблъсъците, са били арестувани.

Демонстрантите взривиха ръчна граната пред Върховната рада, а по-рано се опитаха да щурмуват сградата, като полицията използва сълзотворен газ и шумови гранати, за да ги отблъсне. Починалият гвардеец е получил огнестрелна рана. Според вътрешния министър Арсен Аваков освен димки и палки, демонстрантите са разполагали и с оръжие:
Разследването ще е щателно, ще сме непримирими и моля за подкрепа цялото общество и всички политици за строго наказание на виновните. Не може да продължава така. Ако търпим това, ще настане пълен хаос, аз няма да го допусна.

Размириците пред украинския парламент започнаха след приемането на първо четене на проекта за конституционна реформа, предоставящ повече автономия на източните области.Сн: туитър Законопроектът,  внесен от президента Петро Порошенко, предвижда местното самоуправление в Донбас да се извършва на три нива – региони, райони и общини, като с най-големи правомощия и финансиране ще се ползват общините.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени