Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Николов: Моделът на политическата картина в България е модел с една доминираща партия

Снимка: БГНЕС

Моделът на българската партийна система се смени – в момента нямаме нито двуполюсен модел, нито пък многопартиен парламент с комбинации от всякакви възможни партии. Моделът в България в момента се нарича "модел с една доминираща партия". Това каза за предаването "Преди всички" Петър Николов от Института за дясна политика, който по-късно през деня в доклад ще очертае и оцени моментната политическа картина в страната.

Имаме една голяма партия в средата, която е незаобиколим фактор, за да се изгради правителство. Става въпрос за ГЕРБ, а евентуалният успех на останалите политически сили се заключава в това да убеди голямата партия да направи коалиция с нея.

Николов поясни, че това сваля рязко напрежението на национално ниво, като по-скоро ще виждаме една кална битка на местно ниво, а на национално ще продължи да се говори за стабилност, а нещата ще бъдат доста по-умерени.

Макар че от Реформаторския блок успяха да постигнат в последния момент единна регистрация, Николов смята:

В анализа, които ще представи институтът днес, прогнозата е, че след местните избори в Блока тепърва ще протекат процеси, от една страна, на консолидиране, а от друга – на разделяне с тези политически фигури и партии, които не могат да бъдат на нивото на обща визия и общи действия.

Блокът вече доста време съществува по този начин, по който го видяхме през последната седмица и дори в началото да имаше нещо симпатично в това каране, няма как да продължава, още повече щом отговорностите пред Блока са големи, допълни той.

Николов поясни, че при всеки следващ избор изискванията на обществото към формацията ще са много по-сериозни:

Едно е да гласуваш в аванс доверие на политическа коалиция, която се е създала на гребена на високи обществени очаквания по време на големите протести, а съвсем друго е да оценяваш партия, която участва активно в управлението в сложен коалиционен формат, включително с партии, които е заклеймявала като много тежки свои противници.

Според Николов дебатите в Реформаторския блок ще се разгърнат между местните и президентските избори, а единното споразумение гарантира само по-добро представяне на реформаторите:

Реформаторският блок, от гледна точка на избирателите, е единен политически субект и това избирателите да бъдат принудени да избират между партиите в него е най-лошото нещо, което може да бъде направено.

Николов коментира и официализирането на бизнеса на Делян Пеевски и изрази мнение, че ДПС приема като тежък провал съставянето на правителство на Пламен Орешарски, както и че тъмната страна на движението излезе на светло. Бих припомнил, че в подобна ситуация преди ДПС се лиши от тогавашния лидер Ахмед Доган – това е политическа партия, която гони стратегическите си интереси.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Петър Николов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна