Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Лукарски:

Партиите от Реформаторския блок няма да могат да ползват марката, ако подкрепят други кандидати на местния вот

Божидар Лукарски
Снимка: БГНЕС

Постигането на споразумение за единна регистрация на Реформаторския блок за местните избори е един от подводните камъни по пътя към създаването на единна партия, който коалицията е преодоляла. Това заяви лидер на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски.

Той обясни, че РБ се заминава с местните избори, а не с това кой ще бъде лидерът на бъдещата им обща дясна формация. Лукарски обяви, че след постигането на единната регистрация всички структури на отделните партии, които по места подкрепят кандидати на други политически сили, няма да имат правото да се регистрират или обозначават с абревиатурата на съответната партия от РБ:

Ако възникне казус в определена община или населено място – част от РБ да подкрепя един кандидат, а друга част – друг, ще имаме арбитраж на централно ниво. Тези структури, които не са съгласни с решението, няма проблем да подкрепят съответния кандидат, който те харесват, но няма да могат да ползват марката "Реформаторски блок" и марката на нито една партия от Блока.

Безспорните кандидатури, които ще бъдат издигнати от реформаторите, са: Владко Живков в Монтана, Петър Паунов в Кюстендил, Вили Лилков в София, Емил Кабаиванов в Карлово, Станислав Влагов в Свищов и Вельо Илиев в Петрич, обясни Божидар Лукарски.

Кметицата на Община "Родопи" е сезирала прокуратурата за подадени в Общинската избирателна комисия документи за регистрация с неистински подписи, където бил и този на Божидар Лукарски. Лукарски беше категоричен, че това е неговият подпис, той е истински и се закани да съди кметицата.

Репортажа на Румяна Василева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна