Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорене за парламентарни избори ще има и след местните

2 септември събира депутатите за есенната сесия на парламента. Какви са очакванията за новия политически сезон прогнозираме с директора на социологическата агенция "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов. Той оценява и шансовете на кандидатите за кмет в Пловдив, Пазарджик на парламентарните сили. Според него се очаква много труден избор за града на тепетата, защото дясното е силно представено. Първан Симеонов каза, че е изключително рано за прогноза за балотажа, защото интригата може да се промени.

По естествен път може да се посочат имената на Иван Тотев и Славчо Атанасов, заключи социологът.

На въпрос как оценява готовността на партиите за всичко, което следва и за работата им в пленарна зала и за това, че трябва да стегнат редиците за предстоящия местен вот, Първан Симеонов отговори:

Партиите са готови точно заради предстоящия местен вот. Те са, струва ми се, достатъчно мобилизирани, защото този местен вот по всичко личи ще има доста голям залог за всяка една от тях – и за управляващите, и за опозиционните формации. Аз нямам съмнение в тяхната боеспособност, а що се отнася до парламентарния сезон, който започва, по всичко личи, че той също ще бъде интересен. Може би и заради самите избори партиите ще се стараят в парламента да бъдат максимално ярки, да са доста красноречиви и ще се мъчат да намерят отликата една спрямо друга, за да имат по-ясна предизборна физиономия. Избори и парламентарен сезон взаимно ще се усилват, т.е. няма да скучаем. А що се отнася до акцентите, които ще виждаме в този парламентарен сезон, те също са достатъчно интересни. Достатъчно е да споменем конституционните промени, достатъчно е да споменем законодателните промени, свързани със здравеопазването, образованието или предстоящите гласувания за състава на комисията за защита на конкуренцията и т. н., това всичко означава, че ни очаква доста любопитна политическа есен.

За това кой ще отиде на балотаж в Пловдив и за трудната битка вдясно и за основните кандидати Иван Тотев, Славчо Атанасов, Дани Каназирева, Здравко Димитров Първан Симеонов коментира:

Нека не изпадаме в прогнози, изключително рано е за прогнози. По естествен път в съзнанието изпъкват г-н Тотев и г-н Атанасов, но изключително рано е за каквото и да било прогнозиране в Пловдив, още повече че вие виждате, че там тепърва, ама наистина тепърва, интригата може да се разрази и може да се променят много конфигурации и действително ви моля да не настояваме на прогностичното. На мен ми е забавно да прочета в някои от медиите свои изказвания, към които е принадена стойността на прогноза. Много, много рано е – има цели, кажи-речи, цели два месеца до изборите.

Но като се замислим, реформаторите имат шансове да дадат на няколко места, в няколко областни града на страната да дадат битка на ГЕРБ, дори да не е спечелят това обещава медийно.

В Пловдив има доста интересна интрига именно вдясно и самият факт, че реформаторите припознаха един от кандидатите, който пък произлиза от средите на ГЕРБ... Здравко Димитров. Той е член на ГЕРБ, но в известна степен е в немилост, въпреки че това, което виждам в момента спрямо титулярния кандидат на ГЕРБ г-н Иван Тотев също свидетелства, че той не преживява най-добрите си политически позиции.

Това, което се вижда от днешна гледна точка е, че срещу този човек има доста солидна медийна акция, която вероятно стъпва на факта, че в началото на своя мандат той не беше най-увереният от управленска и от имиджова гледна точка кмет на ГЕРБ. Знаете, че ГЕРБ има общини и областни градове, където почти безапелационно се представя, а Пловдив в началото не беше една от тях. По-късно някак си се натрупа инерция в Пловдив особено край избора за столица на културата и т. н., но сега ми се струва, че има интрига в изборите в Пловдив и Пловдив не може да се нареди към онези градове, където някак си ГЕРБ се очаква да бие от раз.

Има интрига още с изключването на Георги Гергов, с традиционно солидното присъствие на Славчо Атанасов, сред други кандидати като Дани Каназирева, ще изпусна някого. Като се замислим, някъде правилно беше отбелязано, че най-интересните кандидати в Пловдив все са излизали от средите на ГЕРБ. Така че там интригата вдясно е очевидна.

Това е любопитно - дали Бойко Борисов ще дойде, защото от пловдивчани съм чувал, че като че ли той отбягва да идва в Пловдив или пък някак си случайността все го разминава с Пловдив. Казвам го с усмивка, разбира се, това е някаква много иронична, конспиративна теория, но ако Бойко Борисов наистина дойде в Пловдив, това ще бъде наистина любопитна новина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени