Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съдилището" на Стефан Командарев е българското предложение за "Оскар"

Снимка: БГНЕС

Филмът "Съдилището" на Стефан Командарев е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичeн филм, съобщиха от Националния филмов център.

За втори път филм на Стефан Командарев ще представя България в съревнованието за чуждоезичен "Оскар" след "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", който през 2009 г. беше избран и достигна до краткия списък с деветте най-добри чуждоезични филми. Филмът разказва историята на Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него - съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.

Стефан Командарев е режисьор, продуцент и сценарист, който има редица наградени документални и игрални филми, сред които е и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Това е най-разпространяваният в световен мащаб български филм. Той е разпространен в 93 страни, спечелил е 35 награди от международни филмови фестивали, от които е 1/3 са на публиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна