Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът изрази подкрепа за здравната реформа

| обновено на 07.09.15 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви своята подкрепа за здравната реформа на министър Петър Москов и в пленарна зала ГЕРБ ще подкрепи идеята за сливане на лечебни заведения, в които пациентите ще се лекуват комплексно.

Поел съм личен ангажимент към министъра на здравеопазването Петър Москов за здравната реформа, каза Борисов, който присъства на обиколка в Специализираната онкологична болница.

Министърът на здравеопазването заяви, че сливането на лечебни заведения и комплексното лекуване е заради нуждите на пациентите и след редакция на текстовете в Закона за лечебните заведения, те трябва да бъдат приети.

Премиерът и здравният министър се запознаха с напредъка по разширяването на лъчетерапевтичен комплекс.

Премиерът заяви, че това е пример за комплексност в лечението:

Това тук е един конкретен случай как здравната реформа се прилага на практика. Когато дойде човек с едно заболяване, да може каквото е необходимо по неговото заболяване да бъде извършено на едно място, така че предложението от министър Москов, на това, което аз много вярвам, и затова сме стъпили изцяло на неговото разбиране в здравна реформа, ще получи пълната подкрепа и в парламента.

Текстовете за комплексността трябва да останат, каза и здравният министър:

Аз като министър, като представител на правителството в този дебат съм отчел всички аргументи на народните представители от края на миналата седмица. Текстовете за комплексността се нуждаят от прецизиране, те ще бъдат направени в зала, надявам се, но трябва да останат. 

Важен приоритет е системата да се нагоди спрямо нуждите на пациента, а не обратното, заяви още Москов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна