Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Попиванов: Формулата на властта се е променила и без местните избори

Формулата на властта е в зависимост от подреката на ДПС в ключови моменти, коментира политологът

Не за първи път срещаме оценка на западни дипломати, че не се справяме добре по този въпрос и приемането на съответното законодателство и мерки за борба с корупцията се бавят и отлагат.

Това каза за предаването ”12+3“ политологът Борис Попиванов по повод писмото на 16 посланници за пропадналия антикорупционен закон:

Интересът на западните посланници от доста години, но и на европейски институции, и на САЩ към България, е насочен към съдебната система и борбата с корупцията, които те смятат за основни проблеми в България.

Според Попиванов, предложеният проект от Меглена Кунева не е бил предложен на сериозно обществено обсъждане, а и също така не е станало ясно с какво предложената нова институция ще допринесе за реална промяна в текущата ситуация с корупцията в България.

Позицията нито на АБВ, нито на Патриотичния фронт изненадва особено много, защото те бяха принципни противници на този закон още когато в края на миналия политически сезон въпросният законопроект биваше внасян, обясни политологът.

Попиванов коментира и поведението на ДПС, което според него показва, че което и да е било сериозно решение в българската политика не може да се вземе без нея и против нейната воля и дори против нейната инициатива.

Формулата на властта вече се е променила и без местните избори – тя става формула на властта в зависимост от подкрепата на ДПС в ключови моменти,
подчерта още политологът.

Колкото до премиера Борисов - и той, и неговият заместник Цветан Цветанов, нееднократно са намеквали през изминалите месеци, че претенциите на Реформаторския блок не отговарят на тяхното присъствие в обществото,
допълни Попиванов.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна