Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Стефанов: Липсата на напредък в борбата с корупцията ще засегне европейските средства

Б. Николов: Корупция не се бори с армия от чиновници, а с Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс, съдии и прокурори, разследващи журналисти и гражданско общество

Руслан Стефанов
Снимка: Таня Харизанова

Позицията на европейските дипломати не е нещо недипломатично - ако погледнем последните развития в Европа по отношение на мигрантската криза, трябва да свикваме на изказванията на дипломати, включително и на България, по проблеми, които в миналото са разглеждани като вътрешни.

Това каза за предаването “Нещо повече“ анализаторът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията:

Българското общество и българските политици малко изостават с развитията в Брюксел - по отношение на антикорупцията, Европейската комисия и Европейския съюз (ЕС) въведоха вече общ европейски механизъм, не само специфично насочен към България и Румъния, а вече има и общ антикорупционен европейски доклад, който е обвързан с механизмите на икономическо управление и с европейските средства.


Според Стефанов, е хубаво да се обърне внимание над казаното в писмото от самите посланници, защото липсата на напредък в противодействието на корупцията рано или късно ще бъде обвързано с европейските средства, който променят в значително пейзажа в България.

Холандия, която ще поеме председателството на ЕС скоро, е била винаги водеща по отношение на критиката към България и желанието страната ни да се подобри по отношение на върховенството на закона - тя също подготвя засилен фокус в целия ЕС по отношение на антикорупцията, допълни Стефанов.


Анализаторът обясни, че европейските посланници разглеждат противодействието на корупцията като доста по-сложен проблем от същността на конкретния закон:

Елементът, който те наблюдават и върху който ще бъде съсредоточен следващият мониторингов механизъм за България и Румъния от Брюксел, ще бъде реформата в съдебната система и съответно напредъкът на съдебната система по отношение на корупцията по високите етажи на властта
.

Богдан Николов, активен гражданин и представител на германски инвеститори у нас, акцентира над едно конкретно изречение от краткото писмо на европейските посланници – “Надяваме се, че отхвърлилите закона политически парии ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем“. В интервю за предаването “Нещо повече“ той поясни:

Идеите за справяне с проблемите в съдебната система са , че престъпления са борят с Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс основно и от там нататък всички други мерки са странични, допълващи, но не могат да заемат централно място в тази борба, защото нямат този ресурс.

Корупция се бори със съдии, с прокурори, с разследващи журналисти и с гражданско общество – не знам къде корупция е била преборена  с армия от чиновници, подчерта Николов.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Руслан Стефанов и Богдан Николов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени