Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Йончев: Противопоставяне между Запада и Русия на територията на Сирия е невъзможно

Мохамед Халаф: Именно заради противопоставянето конфликтът продължава 4 години


Русия обяви преди известно време политиката си по отношение на Близкия изток – да се направи всичко възможно да се подкрепят светските режими, да се проведат избори със здравата опозиция и да се направи необходимото да има здрави и работещи икономики.

Това ще реши въпроса с бежанците и ще намали изобщо напрежението, което продължава да произвежда бежански вълни.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ проф. Димитър Йончев, според когото Франция „плаща данък“ на „геополитическата мегаломания“ да иска да съчетае водеща роля в Средиземноморския регион и в ЕС. Той не отрече страната да има амбиции в Близкия изток но уточни:

Конфликтът, който се създаде там, ситуацията, която е почти неописуема, е резултат от цяла поредица намеси, които последваха след края на Студената война, особено след началото на нашия век. Тези намеси, трябва да си го кажем, бяха неудачни, не бяха добре премислени и в момента сме изправени пред техните последици, без да говорим много за това, че не трябваше да се правят тези въоръжени намеси. Впрочем Европа беше сдържана по време на тези намеси, а най-невъздържани бяха САЩ. Сега Европа трябва да плаща огромни разходи, докато САЩ могат отстрани да наблюдават „демократичния процес“.

Йончев изключва противопоставяне между Запада и Русия на територията на Сирия.

СнимкаАнализаторът Мохамед  Халаф не се съгласи с Йончев:

Аз казвам, че именно заради това противопоставяне конфликтът в Сирия продължава вече 4 години. Ако САЩ и Русия бяха се разбрали от началото на този конфликт, съответно и с държавите от Залива, този конфликт щеше да бъде разрешен със слизането на Башар Асад от власт. Всичко започна, след като Асад превърна политическия протест във военен и започна репресии.

След като армията на САЩ започна изтегляне от Ирак и Афганистан, там не остана никой, който да урежда конфликтите между различните политически сили и обществени сегменти в страните, коментира той. Руската намеса в подкрепа на режимите в Иран и Сирия е довела и до засилване на намесата на държавите от Залива.

Това че Русия в момента се намесва военно, с толкова много оръжие, със самолети и танкове в този конфликт, това ще задълбочава конфликта в страната и ще обезсили намесата на Заливските държави.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна