Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Димитров: С шествието в подкрепа на бежанците целим гласът на гражданите на Европа да бъде чут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 12 септември в София ще се проведе шествие за солидарност с мигрантите по европейските граници под надслов "Европа казва добре дошли! Европейски ден на солидарност с мигрантите". Събитието е част от международната инициатива #RefugeesWelcome, в рамките на която граждани на 27 европейски страни, САЩ и Австралия ще се съберат, за да покажат съпричастност към трагедията на търсещите спасение от война, насилие и нищета.

Целта на събитието е да покаже ясно на мигрантите, че са добре дошли и да напомни на обществото, че една огромна трагедия се разгръща по границите на Европа и между тях.

Една от целите на шествието е да бъде чут и нашия глас, защото ние все пак сме гражданите на Европейския съюз и би трябвало да имаме влияние върху неговите политики, каза в предаването "Преди всички" един от организаторите на събитието Борислав Димитров.

Според него у нас има сериозно неразбиране по темата с бежанците и едва ли исканията им ще бъдат чути. Разчитат на чуваемост, обаче от страна на Европейската комисия.

Шествието ще тръгне в 18.30 часа от входа на Женския пазар (ъгъла на бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Екзарх Йосиф", до спирката на трамваи 20 и 22). Крайната точка ще бъде сградата на Европейската комисия и Европейския парламент на ул. "Г. С. Раковски".

Повече информация за шествието в София можете да откриете на неговата Фейсбук страница: Европа казва добре дошли! Европейски ден на солидарност с мигрантите #EuropeSaysWelcome.

Цялото интервю с Борислав Димитров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна