Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Пенков: Ако на финала на престоя си пациентът не се чекира, НЗОК отхвърля иска за плащане

Н. Цолова: Никой няма право да предоставя и да задържа в залог личен документ на физическо лице

Снимка: БГНЕС

Не считам, че по този начин нарушавам какъвто и да е закон. Това каза зa предаването ”Хоризонт за вас“ доктор Филип Филев, директор на болницата в Благоевград, по повод подаден от слушател на програма "Хоризонт" сигнал на редакционните телефони за задържане на лични карти на пациентите до края на престоя им в болничното заведение:

Тази мярка с личните карти беше въведена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като за да си получим парите от пациента, той трябва да се е чекирал при влизането и при излизането от болницата.

Доктор Филев поясни, че голяма част от пациентите се чекират на влизане в болницата, но на изписване просто си тръгват и така здравното заведение губи клиничната пътека за съответния болен:

Нарушение е пациентите да използват услугите на здравното заведение и да си тръгнат, без да спазят реда. Този ред е въведен от НЗОК.

По закона за личните документи си е нарушение от всякъде, заяви в отговор Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването, който поясни още:

Условията, които Касата е въвела в момента на постъпване на пациента в болницата са той да се чекира и на излизане също така – това са условията, които са задължителни по рамково договаряне и по програма.

Пеков поясни, че целта на чекирането е в реално време да бъде установено дали съответното лице е пребивавало в болницата, за да бъде отчетен престоят му, което той удостоверява именно чрез своя личен документ.

Ако на финала на болничния престой пациентът не се чекира, Касата отхвърля иска за плащане. 

Не е това начинът – просто трябва да се осигури по-добра организация, подчерта заместник-министърът.

Санкциите в такива случаи са в ръцете на Комисията за защита на личните данни, потвърди за предаването "Хоризонт за вас" и Надя Цолова, експерт в институцията:

Никой няма право да предоставя и да задържа в залог личен документ на физическо лице – това е посочено изрично в член 11 от Закона за българските лични документи.

Цолова поясни, че в подобна ситуация пациентите могат да подадат жалба към Комисията, както и че имат право да потърсят правата си по съдебен път.

Предполагам, че ще бъде извършена проверка. Санкциите по Закона за защита на личните данни са до 100 000 лева, допълни експертът.

Подробности, както и обаждането на слушателя в миналото предаване, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна