Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на община Карлово:

След обилните валежи в страната най-засегнато е карловското село Богдан

Не се налага евакуация на хората, поясни Антон Минев

Снимка: БГНЕС

Ситуацията се нормализира в следствие на валежите, които паднаха за много кратко време в много голямо количество в часовете от 8.00 до 11.00 часа, но в момента няма дъжд, времето е слънчево. Това каза зa предаването ”Хоризонт за вас“ Антон Минев, кмет на община Карлово, по повод бедственото положение в района след обилния дъжд по-рано през деня:

Последователността, в която е започнало самото бедствие - Христо Даново, Кърнаре, Столетово, Иганово, Певците и Богдан – това са населени места, които се намират близо до поречието на река Стряма и нейните притоци. В следствие на интензивните валежи за много кратко време в Стара планина и Средна гора, с които община Карлово граничи, рязко се е повишило нивото на водите и са залети отделни части от тези места.


Най-големи щети има в село Богдан, което е най-ниско спрямо останалите населени места. Там има около десетина къщи, на които са залети дворовете и техните приземни помещения, заяви кметът.

Минев поясни, че на този етап не се налага евакуация на живеещите и обясни, че Районната служба за противопожарна и аварийна безопасност изпомпва водата изпомпва от най-пострадалите къщи.

Кметът на община Карлово допълни, че преди много години е било дадено разрешение за строеж на къщи, които се намират под нивото на реката:

Естествено се получават подпочвени води, които излизат там и те също допринасят за наводняването, както в село Богдан. Самите диги не са скъсани сами, има излизане на вода от други участъци и съответно през самите улици и достигане до тези най-ниски точки.

По повод подкопаната от валежите жп линия София - Бургас в района на село Кърнаре, кметът обясни:

Тази жп линия е част от железопътната инфраструктура и не е в правомощията на Общината. Само видимо мога да кажа, че има известна опасност, но тя е в тяхната компетенция.

Подбалканският път е в добро състояние, макар да има отделни участъци, където са се получили наноси от големите количества вода, допълни още Минев и обясни, че пътят е проходим и няма проблеми с движението на автомобили.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна