Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът във Велико Търново гледа по съкратената процедура делото срещу убиеца на Вероника

5 800 души искат доживотна присъда за рецидивиста

| обновено на 14.09.15 в 11:56
Снимка: Катя Чорова

Делото срещу убиеца на 23-годишната студентка Вероника - Илиян Здравков се гледа по съкратената процедура, реши Великотърновският окръжен съд.

При засилена охрана с оковани ръце и крака бе докаран в Съдебната палата Илиян Здравков. В самата зала той бе поставен в клетка за опасни престъпници. Призна вината си за убийството на Вероника и поиска съкратена процедура. Неговият адвокат Кирил Станчев твърди, че Здравков се е разкайвал за престъплението:

Пред мен се разкая и в първия разпит, който беше пред съдия.

Според адвоката му, това, което го е накарало да убие момичето, след като я е ограбил, се нарича инструментална агресия:

Тя е такава агресия, която като започне някакво действие, го довършва докрай.

По-рано роднини на убитото момиче протестираха пред Съдебната палата срещу възможността делото да се гледа по съкратената процедура. На протеста пред съда във Велико Търново бе поискана доживотна присъда без право на замяна за убиеца на 23-годишната Вероника Здравкова.

Стана ясно също, че роднини на момичето са изпратили до съда и две подписки, в които 5 800 души искат доживотна присъда за рецидивиста.

С портрети на убитото момиче в протеста участваха двайсетина души, родителите на Вероника, нейни роднини и състуденти. По-рано те коментираха пред кореспондент на БНР, че, според тях, Илиян Здравков трябва да получи максималното наказание за убийство - доживотен затвор без право на замяна. Оцениха като изключително несправедливо поисканото от подсъдимия Здравков съкратено съдебно следствие, защото по този начин той ще избегне най-тежката присъда.

Проукурорът по делото обаче възнамерява да поиска максималната, предвидена от закона присъда за съкратена процедура - 30 години затвор

Здравков е внесъл отдавна в Окръжния съд молба за съкратена процедура, от която се е възползвал многократно и за това е получавал по-леки наказания за извършените от него многобройни кражби и грабежи в условията на опасен рецидив.

Родителите на убитата Вероника ще предявят към Здравков граждански иск за 200 000 лева обезщетение.

Илиян Здравков е лежал в затвора за убийство, което е извършил като непълнолетен, както и за грабежи и кражби.

Той ограбил и убил Вероника в района на железопътната гара във Велико Търново, след като за пореден път излязъл от затвора и отново бил обявен за издирване заради влязла срещу него в сила друга присъда за кражба. Здравков е направил пълни самопризнания, че при грабежа е умъртвил студентката с брадва, след което хвърлил тялото й в река Янтра. Обвинението срещу него е подкрепено с веществени доказателства, ДНК-експертиза и следствен експеримент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна