Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две трети от завършващите училище искат да напуснат населеното си място

Снимка: Радио Видин

Две трети от учениците, завършили 12-и клас, имат нагласата да напуснат мястото, в което живеят, сочи проучване на Икономическия и социален съвет. Анкетирани са 2130 ученици от цялата страна. Те посочват икономическите проблеми като основната причина за промяна на своето местоживеене.

По-високият стандарт на живот е най-силният мотив за миграционните нагласи на учениците. Липсата на работа и ниските доходи са основните проблеми, с които се сблъскват младите хора у нас. Това обясни Пламен Димитров, президент на КНСБ: 

Две трети от тях казват, че добре платена работа би ги задържала в България.

Колкото е по-висок успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразено желанието за заминаване в чужбина. Професор Лалко Дулевски, председател на Икономическия съвет допълва: 

76 процента от децата казват: "Искам да продължа образованието си“. Образователният дух съществува.

Според проф. Дулевски дори образовани младите хора трудно ще намерят реализация в чужбина:

Познавам млади хора, кадърни, доктори по медицина в Англия. Това, което най-много му тежи, казва: "Изкарвам пари, но нямам кариера, не ме допускат. Аз съм външен за тях". И той е готов сега да дойде в България с опита си, ако обаче получи равностойност на тия пари, които получава, защото тука ще има кариера.

За зрелостниците, които живеят в малките населени места, предпочитаното място за реализация е по-големите градове и предимно София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна