Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Иванова: Конституционните промени в лека форма отговарят на стандарта на Венецианската комисия

Снимка: БГНЕС

Предложението, което имаме в момента за промени в Конституцията, в много ограничена форма отговаря на този стандарт, който Венецианската комисия очаква от държавите-членки на Съвета на Европа да прилагат.


Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ Иванка Иванова, ръководител на правната програма на "Отворено общество":

Очаквам най-после някой от Народното събрание да прочете старите становища на Венецианската комисия. Първото е от 2006 година и след това има три общо, които казват, че сегашната форма и състояние на Висшия съдебен съвет у нас, при която прокурори участват в кадруването на съдии, представлява нарушение на принципа на независимост на съдебната власт.

Според Иванова, парламентът умишлено бави въпроса във времето:

Защото единствената политическа логика, според която съществува сегашната управляваща коалиция, е че тя трябва да приемем промени в структурата и организацията на българската съдебна власт.

Затова и бяха използвани всички възможности за бавене на топката – въпросът беше изтласкан максимално назад във времето и максимално близо до местните избори, беше питан Конституционният съд и Венецианската комисия, както и бяха внесени два различни законопроекта за промени, поясни още Иванова.

Иванова изрази мнение, че Парламентът трябва да гледа повече какво мислят българските граждани за действията и бездействията му, а не толкова какво ще дойде от Брюксел.

Представителите на Венецианската комисия на Съвета на Европа са в София от понеделник, като по-късно през деня делегацията ще има среща с председателя на Парламента и с Временната комисия, която обсъжда законопроекта за промени в Конституцията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна